Μητσοτάκης: «Ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση και το αρχικό κείμενο δεν κάλυπτε ούτε εμάς ούτε την Κύπρο»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της συνάντησης των ηγετών κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της συνάντησης των ηγετών κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της συνάντησης των ηγετών κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη Τύπου έκανε την αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής.
ΟΚυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγή του μίλησε ξανά για επανέλαβε την ικανοποίηση της Ελλάδας για τα συμπεράσματα της Συνόδου, ενώ στάθηκε στην θετική αναφορά που γίνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επιμένοντας ότι αυτές αφορούν μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «είναι σαφές ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες – γίνεται σαφέστατη αναφορά για κυρώσεις. Η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Υπάρχει επίσης μία σαφέστατη θετική αναφορά στην επανένταξη των διερευνητικών επαφών που έχει συμφωνηθεί από την Ελλάδα και την Τουρκία. Υπάρχει επίσης και η θετική ατζέντα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι που έχουν τεθεί. Υπάρχει διάθεση για επανεξέταση των πτυχών όπως αναφέρονται στην απόφαση του 2016».
Για τις διαπραγματεύσεις είπε: «Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή. Έγινε πολύ εντατική δουλειά από την ελληνική πλευρά και την κυπριακή πλευρά. Το τελικό κείμενο διαφέρει πολύ από το αρχικό που είχε προταθεί. Θεωρώ ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο».
Στο ερώτημα αν ενοχλήθηκε από το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι πάντα μια δυναμική διαδικασία επεξεργασίας κειμένων. Αυτή την φορά έγιναν πιο σημαντικές αλλαγές από ότι συνήθως και τόσο εμείς όσο και η Κύπρος πείσαμε τους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ενδεδειγμένες».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι προφανώς δεν υπήρχε απόλυτη κατανόηση και ενημέρωση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και ήταν σημαντικό ότι τους ενημερώσαμε αναλυτικά όχι τόσο για τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις αλλά και γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την ΕΕ.
Facebook Comments