ΔΝΤ: Στο 4,1% η ανάπτυξη το 2021
Μία από τις χαμηλότερες προβλέψεις ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης δίνει στην Ελλάδα το ΔΝΤ
Μία από τις χαμηλότερες προβλέψεις ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης δίνει στην Ελλάδα το ΔΝΤ
Μία από τις χαμηλότερες προβλέψεις ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης δίνει στην Ελλάδα το ΔΝΤ.
Ο πήχης για την ελληνική οικονομία μπαίνει στις προβλέψεις του Ταμείου στο 4,1% αισθητά χαμηλότερα και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το επόμενο έτος στην περίπτωση όπου δεν έρθουν τα κεφάλαια από την Ευρώπη και η πανδημία συνεχίσει να δίνει το παρών έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021, επηρεάζοντας για μία ακόμα χρονιά τον τουρισμό.
Στο βασικό σενάριο το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει δυναμική ανάκαμψη 7,5% το επόμενο έτος, ποσοστό το οποίο δεν «βλέπει» το ΔΝΤ για καμία χώρα της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ βέβαια δεν φημίζεται για τις αισιόδοξες προβλέψεις του, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου οι εκτιμήσεις του διαψεύστηκαν.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το 2020 η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 9,5% η χαμηλότερη σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για τις οποίες το ΔΝΤ εκτιμά:
Ανάκαμψη το 2021
Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις προβλέψεις που ανακοίνωσε προ ημερών στην ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα, περί συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 9,5% και εξειδικεύει την πρόβλεψή του για τα επόμενα χρόνια (είχε αναφερθεί σε μέση άνοδο του ΑΕΠ το 2021- 2022 κατά 5%).
Εκτιμά λοιπόν ότι το 2021 η ανάκαμψη θα είναι της τάξης του 4,1% (7,5% εκτιμά η κυβέρνηση με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και 5,5% χωρίς αυτά), αλλά και ότι στο τέλος του2021 (τελευταία τρίμηνο) θα υπάρξει άνοδος ΑΕΠ 6,8%.
Ωστόσο, επιμένει στην πρόβλεψή του για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης το 1% μακροχρόνια (το 2025). Στο τέλος του 2020 η ύφεση υπολογίζεται στο 9,2%.
Ο δείκτης τιμών υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει φέτος κατά 0,6% για να αυξηθεί κατά 0,7% το 2021, το εμπορικό έλλειμμα (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) θα αυξηθεί στο 7,7% του ΑΕΠ φέτος για να περιορισθεί μερικά στο 4,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία από το 17,3% το 2019 θα αυξηθεί στο 19,9% φέτος για να υποχωρήσει μερικά στο 18,3% το 2021.
Όσον αφορά το χρέος, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών όπου θα καταγραφεί μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2021. Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του Ταμείου, το δημόσιο χρέος από αύξηση στο 205,2% του ΑΕΠ φέτος θα υποχωρήσει στο:
Όπως είχε επισημάνει το ΔΝΤ στις αρχές Οκτωβρίου για την Ελλάδα, η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους παραμένει επαρκής, ωστόσο θα υπονομευόταν στην περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών κινδύνων γεγονός που θα απαιτούσε μια ισχυρή προκυκλική δημοσιονομική προσαρμογή ή/και περαιτέρω ενίσχυση από τους ευρωπαίους εταίρους.
Σταδιακή απομείωση των κρατικών δαπανών έρχεται τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι δαπάνες από αύξηση στο 57,3% του ΑΕΠ το 2020 θα μειωθούν στο:
και παραμένουν κάτω από το 50% του ΑΕΠ έως και το 2025.
Facebook Comments