Κορονοϊός: Και τώρα τι κάνουμε;
Στις 27 Νοεμβρίου 2020 η Τοπική Οργάνωση της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κορονοϊός: Τώρα τι κάνουμε;»
Στις 27 Νοεμβρίου 2020 η Τοπική Οργάνωση της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κορονοϊός: Τώρα τι κάνουμε;»
Στις 27 Νοεμβρίου 2020 η Τοπική Οργάνωση της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κορονοϊός: Τώρα τι κάνουμε;»
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:
Τη συνάντηση παρακολούθησαν μέσω zoom πάνω από 70 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και ο Δημήτρης Μήτρου, Τεχνικός Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσ/νικης. Συνέβαλαν με παρεμβάσεις τους ο Γιάννης Καραμήτσιος, υπάλληλος στην Κομισιόν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ, Θάνος Τζήμερος.
Ο συντονισμός έγινε από τον Βασίλη Πανίδη, Πρόεδρο της Τ.Ο. και την Μερσίνα Παπαδοπούλου, Γραμματέα της ΤΟ. Ο Θεοδόσης Μπίλλης, Αντιπρόεδρος της Τ.Ο. είχε την τεχνική ευθύνη.
Ανταλλάχθησαν απόψεις για τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της χώρας, τις ανάγκες του συστήματος υγείας, τον ρόλο των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και την ευθύνη και συμπεριφορά των πολιτών.
Επίσης παρουσιάστηκαν προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει για τη χαλιναγώγηση της πανδημίας, την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τον ρόλο της Περιφέρειας και του κράτους και ακούσθηκαν αισιόδοξα μηνύματα που προέρχονται από ορισμένους παραγωγικούς τομείς.
Τα στοιχεία που συνέβαλαν στην έξαρση της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη ήταν:
Η κεντρική κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο. «Στην Περιφέρεια ΚΜ συστάθηκε επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού πριν το καλοκαίρι, η οποία δυστυχώς δεν συνεδρίασε ποτέ» όπως μας κατέθεσε ο κ. Χ. Παπαστεργίου, και επιβεβαίωσε ο κ. Κ. Μερελής.
Η κάλυψη των ΜΕΘ στα νοσοκομεία προ κορονοϊού ήταν μόλις 2%. Μολονότι ο αριθμός των ΜΕΘ τριπλασιάστηκε, δεν συνέβη το ίδιο με το εξειδικευμένο προσωπικό που στελεχώνει τις ΜΕΘ διότι απλώς δεν υπάρχει. Επιστρατεύτηκαν όλες οι ειδικότητες του ΕΣΥ χωρίς την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση. «Είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση των γιατρών του ΕΣΥ» υπογράμμισε ο Δ. Διονυσόπουλος. «Όμως οι εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται διπλάσιες και τριπλάσιες ώρες με κίνδυνο εξουθένωσης ή και ασθένειας από τον ιό. Ιδιώτες ιατροί κλήθηκαν την τελευταία στιγμή, χωρίς ξεκάθαρη σχέση εργασίας.» Λόγω γραφειοκρατίας παρατηρείται και καθυστέρηση υγειονομικού υλικού, ενώ στις υπηρεσίες προστασίας του πολίτη, οι βεβαιωμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν τεράστιο γραφειοκρατικό πρόβλημα για την απόκτηση βεβαίωσης αναστολής εργασίας ώστε να παραμείνουν σε καραντίνα.
«Οι ιδιωτικές κλινικές από πολύ νωρίς ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της επιδημίας, προτείνοντας στην κυβέρνηση να διαθέσουν τις απλές κλίνες και τις κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς «non covid» ώστε να αποκλειστεί η διασπορά εντός των νοσοκομείων. Η επίθεση που δέχθηκαν οι κλινικές και οι ιδιώτες γιατροί ήταν άδικη και παράλογη» τόνισε ο Τ. Κατσάρκας και συνέχισε «αντί για επίταξη που ζητά η αντιπολίτευση, μήπως πρέπει να δούμε την μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, όπως λειτουργεί το Παπαγεωργίου ή την αγορά υπηρεσιών υγείας από ιδιωτικές κλινικές όπως γίνεται στις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία;».
Στην κακή ενημέρωση των πολιτών απέδωσε την μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας ο Αντρέας Μπάκας: «Οι αντιφατικοί χειρισμοί δημιουργούν αμφισβήτηση και αντίδραση. Οι άνθρωποι χρειάζονται ενημέρωση για την επικινδυνότητα του ιού, την ταχύτητα μετάδοσής του, τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία ακόμα και των θεραπευμένων, οποιασδήποτε ηλικίας, στο καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα». Και συνέχισε «η αναστολή προληπτικών ελέγχων υγείας, επεμβάσεων ή εξετάσεων θα δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες και την επιδείνωση της υγείας ασθενών άλλων νοσημάτων εκτός κορονοϊού»
Σε εξέταση ιατρικού προσωπικού που τηρεί τα μέτρα προστασίας, μόνο το 2% των γιατρών βρέθηκε θετικό, ενώ το ποσοστό των θετικών πολιτών ανήλθε στο 32% . Οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται ότι περιστοιχίζονται από τον ιό, όπως το αντιλαμβάνονται οι γιατροί. Η τηλεϊατρική θα μπορούσε να βοηθήσει στη σωστή ενημέρωση των πολιτών, ασθενών, θετικών κρουσμάτων και ασυμπτωματικών.
Ο βιοπαθολόγος Γ. Χαϊδόπουλος μετέφερε μια πολύ ανησυχητική εικόνα σχετικά με τη διασπορά του ιού σε όλη την Περιφέρεια. Τις δυσκολίες των ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν εθελοντική ή έμμισθη εργασία στην καταπολέμηση της πανδημίας, παρουσίασε η Σ. Καϊλάρη. Οι πολίτες παρασύρονται από την αντιπολίτευση και ζητούν επίταξη των γιατρών, εγκατάλειψη δηλαδή των ασθενών τους για να προσφέρουν υπηρεσίες σε τομείς που δεν διαθέτουν εξειδίκευση!
Στον οικονομικό τομέα, η πανδημία επηρέασε εξαιρετικά αρνητικά την εμπορική κίνηση και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, γι’ αυτό το Επ. Επιμελητήριο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κ. Μερελής, αναζητά τρόπους ένταξης περισσότερων ΚΑΔ στα προγράμματα επιδότησης και πάγωμα των φόρων. Ο ασφαλιστικός τομέας είναι ακόμα ένας τομέας που ζημιώθηκε από την κρίση της πανδημίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΔΑΕ, Άρης Βασιλειάδης. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που κατεθεσε ο Κ. Μωραϊτίδης σχετικά με τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα τα οποία σημείωσαν αύξηση πωλήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η αύξηση αυτή δημιούργησε την ανάγκη επιπλέον εργατικών χεριών. Οι νέοι Έλληνες, παρά το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις θέσεις εργασίας. « Τα Πανεπιστήμια μας παράγουν είτε πολύ καλούς επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό και καλά κάνουν, είτε περιμένουν να απορροφηθούν από το Δημόσιο» όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Νιόβη Παυλίδου.
Είναι αποτέλεσμα της λάθος κατεύθυνσης που δίνεται από το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και των προτύπων που προωθούνται από τα ΜΜΕ.
Το σίγουρο είναι ότι η πανδημία και ο εγκλεισμός δημιούργησαν νέα δεδομένα. Όπως σε όλες τις μεγάλες κρίσεις, οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμοστούν. Στην παρεμβασή του ο Θάνος Τζήμερος, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των νέων συνθηκών, που θα παραμείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας: την εξ αποστάσεως επικοινωνία και εκπαίδευση, την διαδικτυακή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Το κράτος αντί να εξορθολογίσει το φορολογικό σύστημα, καταργώντας μια σειρά από παράλογους φόρους που δεν προέρχονται από εισόδημα, απλώς τους “πάγωσε” υιοθετώντας μια κρατικιστική επιδοματική πολιτική η οποία θα μεταφραστεί αργότερα σε περισσότερους φόρους!
Την αλλαγή των ευρωπαϊκών πόλεων, εξαιτίας της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, σχολίασε ο Γιάννης Καραμήτσιος, υπάλληλος της Κομισιόν. Η εργασία από το σπίτι, επιθυμία της πλειοψηφίας των υπαλλήλων γραφείου, που θα διατηρηθεί σε ένα σηματικό ποσοστό και μετά τον κορονοϊό, αλλάζει τις εργασιακές, τις οικογενειακές και τις κοινωνικές σχέσεις, απελευθερώνει χώρους γραφείων στο κέντρο των πόλεων που θα μετατραπούν σε κατοικίες, διαμορφώνοντας ένα νέο αστικό τοπίο.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι για άλλη μια φορά η Ελλάδα αφέθηκε να “σκάσει στα βράχια”. Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σενάριο αντιμετώπισης κινδύνου. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που οδηγήθηκε στην χρεοκοπία, με τον ίδιο τρόπο που οδηγείται σε εθνικούς συμβιβασμούς: με ανεύθυνους πολιτικούς και με ανενημέρωτους και σε σημαντικό ποσοστό αδιάφορους πολίτες.
Facebook Comments