Κυρώσεις light στη Τουρκία;
Σκληρή γραμμή προκρίνουν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Αυστρία
Σκληρή γραμμή προκρίνουν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Αυστρία
Το μεγάλο «αγκάθι» των τελευταίων ημερών που είχε να κάνει με το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τελικά δεν πρόκειται να απασχολήσει τους ηγέτες μετά από την συμφωνία που πέτυχε χθες το βράδυ η γερμανική προεδρία με τις δύο χώρες. Συμφωνία που ξεμπλοκάρει τα 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ των δύο χρηματοδοτικών πακέτων.
Σχετικά με την κλιματική αλλαγή οι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόταση της Κομισιόν για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 και σε σύγκριση με το 1990. Οι πιθανότητες έγκρισης του στόχου είναι αρκετές δεδομένου ότι η μόνη χώρα που έχει επιφυλάξεις είναι η Πολωνία. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχει εγκριθεί ο τελικός στόχος που είναι να φτάσει η ΕΕ σε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Σκληρή γραμμή προκρίνουν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Αυστρία
Για την πανδημία του κορωνοϊού η συζήτηση θα αφορά, κυρίως, τον συντονισμό στο θέμα του εμβολιασμού και κυρίως την από κοινού αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες.
Σε σχέση με την Τουρκία οι ηγέτες θα διαπιστώσουν σήμερα ότι η Άγκυρα δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση που της έκανε η ΕΕ τον Οκτώβριο για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο πλευρών συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το σχέδιο συμπερασμάτων που θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου κάνει λόγο για κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες του ενεργειακού τομέα, ενώ παραπέμπει για πιο βαθιές κυρώσεις σε νέα συζήτηση το Μάρτιο. Με τη διατύπωση αυτή δεν φαίνεται να συμφωνούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία, οι οποίες ζητούν τομεακές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.
Facebook Comments