Η τελευταία και χειρότερη κρίση για τη Μέρκελ
Το Spiegel επιχειρεί μια αποτίμηση της μάχης που δίνει η γερμανίδα καγκελάριος κατά του κορωνοϊού στο διάστημα που της απομένει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές
Το Spiegel επιχειρεί μια αποτίμηση της μάχης που δίνει η γερμανίδα καγκελάριος κατά του κορωνοϊού στο διάστημα που της απομένει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές
Πλούσιο σε ύλη το νέο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα. Πολλά τα άρθρα για τις διαστάσεις της πανδημίας στο κατώφλι της δεύτερης χρονιάς, για την “παταγώδη αποτυχία” της εμβολιαστικής στρατηγικής της ΕΕ και την Γερμανίδα καγκελάριο να βρίσκεται, μόλις 7 μήνες πριν την παράδοση της σκυτάλης και την αποχώρησή της από την πολιτική, αντιμέτωπη με την τελευταία και πιο σοβαρή κρίση της 15χρονης θητείας της στην καγκελαρία.
Θα τα καταφέρει;
Οι αρθρογράφοι περιγράφουν χαρακτηριστικές σκηνές από το περιθώριο των ατέλειωτων συσκέψεων της Μέρκελ που της απορροφούν και την τελευταία ικμάδα της δύναμής της, για να μανουβράρει πολιτικά λάθη και ήττες άλλων. “Αλλά τελικά όλα τα βλέμματα στρέφονται στην καγκελάριο, καθώς οι πολιτικές παραλείψεις 15 χρόνων γίνονται τώρα εμφανείς με σφοδρότητα” παρατηρούν οι αρθρογράφοι. “Παρά το ότι υπάρχουν δεκάδες υπεύθυνοι για την ψηφιοποίηση, σε αυτόν τον τομέα η Γερμανία παραμένει χώρα υπό ανάπτυξη, Παρά το ότι μια ομοσπονδιακή υπηρεσία ήδη από το 2012 συνιστούσε προετοιμασία για μια παγκόσμια πανδημία, κανείς δεν ήταν στην πραγματικότητα σωστά προετοιμασμένος. Αν και το καλοκαίρι του 2020 πολλοί, συμπεριλαμβανομένης και της Μέρκελ, προειδοποιούσαν για δεύτερο κύμα πανδημίας, σάρωσε πρακτικά τη χώρα προς το τέλος του χρόνου. Παρά το ότι η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομικά χώρα της ΕΕ, κατείχε την προεδρία μέχρι τέλος του 2020, η Μέρκελ δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της, όταν επρόκειτο για την προμήθεια εμβολίων”.
Και οι αρθρογράφοι καταλήγουν: “Λόγω της αποτυχημένης έναρξης των εμβολιασμών υποχωρούν τα ποσοστά δημοτικότητας όσον αφορά το έργο της. Σε ό,τι αφορά την προσωπική της δημοτικότητα τα ποσοστά παραμένουν ακόμη υψηλά, αλλά το βερνίκι ξεθώριασε … Όλο και περισσότερο προδιαγράφεται ότι προς το τέλος Σεπτεμβρίου, στις βουλευτικές εκλογές, τον αγώνα δεν θα τον χάσει ο ιός, αλλά η Μέρκελ …. Πώς τελικά θα κριθεί η θητεία της, θα εξαρτηθεί από το εάν αδρανοποιήσει τον ιό, εμβολιάσει τους πολίτες, προστατεύσει τους ηλικιωμένους, στηρίξει την οικονομία … Στην τελευταία ομιλία της στη Βουλή υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει στις επάλξεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να νικήσει την πανδημία, και στο τέλος μπορεί να τα καταφέρουμε. Παλαιότερα είχε πει θα τα καταφέρουμε” υπενθυμίζουν οι αρθρογράφοι την γνωστή φράση που είπε στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης.
305.641 χαμένα χρόνια
Σε μια ιδιαίτερη πινελιά της πανδημίας αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung. Σε αριθμούς που ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία, που κρύβουν πολύ πόνο, θάνατο και χιλιάδες ανθρώπινες τύχες. “Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ υπολόγισαν ότι το 2020 ο Covid-19 έχει κοστίσει στη Γερμανία συνολικά 305.641 χρόνια, το 60% εξ αυτών αφορούν άνδρες, το 40% γυναίκες” γράφει ο αρθρογράφος της. “Τα στατιστικά στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα με την αναφορά στον αριθμό χρόνων που θα μπορούσαν ακόμη να ζήσουν οι νεκροί, εάν δεν πέθαιναν από τον ιό. Πρόκειται κατά μέσον όρο για 9,6 χρόνια, 8,1 για τις γυναίκες και 11 χρόνια για τους άνδρες”. Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο, οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, συνυπολογίζουν και τα χαμένα χρόνια ζωής ως συνέπεια των επιπλοκών στην υγεία. “Είναι μεν κάτω του 1%, αλλά πιθανότατα δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις της νόσου στην υγεία που παραμένουν και που οι ειδικοί περιγράφουν με τη φράση Long Covid, και δεν υπολογίζονται στην έρευνα. Αλλά πυκνώνουν συνεχώς οι ενδείξεις ότι η ασθένεια Covid-19 μπορεί να αφήσει μακροπρόθεσμα κατάλοιπα στην υγεία” σημειώνουν οι ερευνητές.
Τα στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ είναι ακόμη πιο συγκλονιστικά σε νεώτερης ηλικίας ανθρώπους. “Επειδή οι νέοι άνθρωποι στατιστικά έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής το ποσοστό που τους αναλογεί από τα χαμένα χρόνια είναι 34,8% σε άνδρες κάτω των 70 χρονών και 21% σε γυναίκες. Κατά μέσον όρο οι άνθρωποι σε νεώτερες ηλικιακές ομάδες έχασαν 25,2 χρόνια από τη ζωή τους το 2020 λόγω κορωνοϊού. Οι διαφορές σε χαμένα χρόνια ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες οφείλονται στο ότι οι άνδρες μολύνονται με τον ιό πιο συχνά και πεθαίνουν συχνότερα πριν συμπληρώσουν τα 60. Στις μικρότερες δε ηλικίες η νόσος εξελίσσεται με σοβαρότερα συμπτώματα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες”. Τέλος, σε ένα άλλο κεφάλαιο της έρευνας γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην Covid-19 και στα χαμένα χρόνια από τις 5 πιο συχνές αιτίες θανάτου που δεν οφείλονται σε λοιμώξεις. Πρόκειται με αυτήν τη σειρά για καρδιακή ανακοπή, καρκίνο των πνευμόνων, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ασθένειες των πνευμόνων και καρκίνο του εντέρου. “Η εξέλιξη και τα κρούσματα θανάτου σε βάθος 12 μηνών έδειξαν ότι το πρώτο κύμα πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κόστισε τον ίδιο αριθμό χαμένων χρόνων με το εγκεφαλικό και τον καρκίνο πνευμόνων, τον Δεκέμβριο μάλιστα ξεπέρασε και τα χαμένα χρόνια από καρδιακή ανακοπή” καταλήγει η έρευνα.
Facebook Comments