Οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας το λένε παγίως και σε όλους τους τόνους: τα εγκλήματα, όσο ειδεχθή και αν είναι και αν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, δεν λύνονται σε τηλεοπτικό χρόνο. Βεβαίως, η μεγάλη δημόσια προσοχή είναι στοιχείο πίεσης. Αλλά αυτό δεν αλλάζει ούτε τον όγκο της δουλειάς, ούτε την ένταση της προσπάθειας. 

Αυτό για παράδειγμα θα μπορούσε να ισχύει γάντι στην περίπτωση του εγκλήματος των Γλυκών Νερών. Ούτε μήνας δεν έχει περάσει ακόμα, αλλά το Πανελλήνιο παρακολουθεί με ενδιαφέρον το τι γίνεται. Κάθε λεπτομέρεια γίνεται viral και απασχολεί τη δημόσια συζήτηση. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι οι αστυνομικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους, επειδή τα κανάλια θέλουν να δουν αποτελέσματα. 

Από τα Γλυκά Νερά και μετά, όμως, υπάρχει η αίσθηση ότι κάθε μέρα γίνεται και κάτι. Βεβαίως, προσέχουμε πολύ περισσότερο εγκλήματα που άλλες μέρες θα γίνονταν μονόστηλο. Και, σωστά επί της ουσίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μίλησε για τον φόβο του εγκλήματος που κυριαρχεί, έστω και αν η αναφορά του σε «εγκληματοφοβία» των πολιτών ήταν σχεδόν κωμικής υφής. 

Οι στατιστικές, λοιπόν, μπορεί να ανθούν, αλλά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει τρωθεί. Και αυτό είναι πρόβλημα για μια κυβέρνηση που εξελέγη με το«νόμος και τάξη» στην πολιτική της προμετωπίδα. Αυτό είναι πρόβλημα και για τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει παράξει έργο, αλλά και λέει πολλές φορές και πολλά αχρείαστα, τα οποία βρίσκει μπροστά του, όποτε η Αστυνομία θέλει τον χρόνο της ή κάνει γκάφες. Ο χρόνος τώρα, λοιπόν, είναι πολύτιμος στην Κατεχάκη. Και, ανεξαρτήτως της ουσίας των υποθέσεων, και ο πολιτικός χρόνος είναι κρίσιμος για την ηγεσία του υπουργείου. 

Ο ανασχηματισμός, άλλωστε, κάποτε θα πάψει να είναι φήμη. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments