Fitch: Βαθμολογεί την Ελλάδα με “ΒΒ” και σταθερές προοπτικές
Η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από την Fitch Ratings την Παρασκευή θεωρείται πολύ σημαντική λόγω των συγκυριών
Η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από την Fitch Ratings την Παρασκευή θεωρείται πολύ σημαντική λόγω των συγκυριών
Η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από την Fitch Ratings την Παρασκευή θεωρείται πολύ σημαντική λόγω των συγκυριών αλλά και της ανάγκης να διατηρηθεί η ανοδική πορεία της χώρας προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα με “ΒΒ” και σταθερές προοπτικές. Αν και η αύξηση του rating μπορεί να θεωρείται δύσκολη αυτή τη στιγμή, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για το μέγεθος και την ισχύ της ανάκαμψης της οικονομίας από το σοκ της πανδημίας, ενώ απτά στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών και ειδικά για τα ελλείμματα απέχουν μήνες μακριά, ωστόσο η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από την Fitch σε θετικές από σταθερές θα δώσει ένα πολύτιμο και ισχυρό στήριγμα στην ελληνική οικονομία. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις του οίκου η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 3% πριν εκτοξευθεί στο 7,6% το 2022.
Η νέα μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την ανάκαμψη στην Ευρώπη η οποία μόλις ξεκίνησε, θολώνοντας το τοπίο για τον τουρισμό κατά το τρέχον πολύ σημαντικό τρίμηνο για τον κλάδο. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, “ποντάροντας” αρκετά στο β’ εξάμηνο του έτους για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Πολλοί διεθνείς οίκοι προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 4,5%-6,5% παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο εμμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6%, έναν στόχο που δεν θα αναθεωρήσει όπως έχει ανακοινώσει, λόγω των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων. Ωστόσο στις “ανεβασμένες” τους προβλέψεις, οι διεθνείς αναλυτές έχουν βάλει έναν σημαντικό… αστερίσκο.
Αυτός δεν είναι άλλος από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού η οποία και μπορεί να χτυπήσει την ανάκαμψη το τρέχον τρίμηνο. Για παράδειγμα, και η HSCB η οποία πρόσφατα διπλασίασε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος, τοποθετώντας την στο 4,5% από 2,2% που προέβλεπε πριν, τόνισε πως η ανάκαμψη της Ευρώπης όπως και της Ελλάδας εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από την κατάσταση της πανδημίας, με τα νέα κύματα του κορονοϊού να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στις προοπτικές. Ένα κύμα της μετάλλαξης “Δέλτα” θα μπορούσε να απειλήσει περισσότερο την ανάκαμψη σε χώρες όπου δεν προχωρούν, όπως αναμενόταν, τα εμβολιαστικά προγράμματα, κατά τη βρετανική τράπεζα, με τον οικονομολόγό της Φάμπιο Μπαλμπόνι να εκτιμά πως σε περίπτωση που ο τουρισμός φτάσει το 30% των επίπεδων του 2019, αντί 40% που είναι η τρέχουσα πρόβλεψη, τότε αυτό θα αφαιρέσει τουλάχιστον 1,2% από το ελληνικό ΑΕΠ, δηλαδή η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,4%.
Facebook Comments