Η Gazprom ζητάει βελτίωση των όρων για την εξαγορά της ΔΕΠΑ
Η Gazprom ζητάει βελτίωση των όρων για την εξαγορά της ΔΕΠΑ
Η Gazprom ζητάει βελτίωση των όρων για την εξαγορά της ΔΕΠΑ
Η Gazprom είναι ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ -κάλυψε το 60% των αναγκών της σε φυσικό αέριο το περασμένο έτος. Η ρωσική εταιρία μείωσε τις τιμές προμήθειας κατά περίπου 7% το 2011, ωστόσο, οι ελληνικές εταιρίες ενέργειας εκτιμούν ότι οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές συγκριτικά με τις χρεώσεις της Gazprom σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό.
Η Gazprom, η οποία κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά με το ενδεικτικό τίμημα των 900 εκατ. ευρώ πέρυσι, πιέζει την Αθήνα για καλύτερους όρους. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Gazprom επισκέφθηκαν την Αθήνα την Τρίτη, στην τρίτη επίσκεψή τους από τον Μάρτιο, για να ζητήσουν διαβεβαιώσεις σχετικά με τη διευθέτηση των καθυστερούμενων οφειλών πελατών προς την εταιρεία ύψους 380 εκατ. ευρώ.
Η Gazprom δεν θέλει επίσης να καταβάλει προκαταβολικά το 20% του τιμήματος ως εγγύηση πριν η πώληση λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί να μειώσει το ποσό της εγγύησης από το 20% και προσπαθεί παράλληλα να επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΠΑ, δήλωσε ο Στέλιος Σταυρίδης, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
“Είμαστε στα τελικά στάδια για τη διαμόρφωση της σύμβασης, βάσει των προσφορών που θα υποβληθούν”, είπε. “Το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα με την κρίση είναι ότι όλοι χρωστάνε σε όλους. Η κυβέρνηση θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές κοντά στην πώληση, η Gazprom εκφράζει ανησυχίες ότι η ΕΕ ίσως εμποδίσει την εξαγορά της ΔΕΠΑ και δεν θέλει να χάσει την εγγύηση σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.
Σε παλαιότερη προσπάθεια της να πουλήσει την ΔΕΠΑ η τότε κυβέρνηση είχε εξαιρέσει από τον διαγωνισμό τους προμηθευτές της εταιρίας, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη φορά.
Η μοναδική αντίπαλος της Gazprom για την εξαγορά της ΔΕΠΑ είναι η M&M Gas, μια κοινοπραξία της Motor Oil <MORr.AT> και της Μυτιληναίος. Αλλά οι πιθανότητες επικράτησης της ελληνικής επιχείρησης είναι περιορισμένες. Η αρχική προσφορά ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου ήταν πολύ χαμηλότερη της Gazprom και οι μητρικές εταιρίες είναι οι άμεσοι ανταγωνιστές και οφειλέτες της ΔΕΠΑ.
Η Sintez, μια μικρή ρωσική εταιρεία ενέργειας που ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα Leonid Lebedev, αναμένεται να υποβάλει δεσμευτική προσφορά μόνο για τη ΔΕΣΦΑ, η οποία αποτελεί μέρος της ΔΕΠΑ, αλλά μπορούν να πωληθούν ξεχωριστά, είπε ο Σταυρίδης. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Sintez για τη ΔΕΣΦΑ, μιας εταιρίας με σταθερό περιθώριο κέρδους, είναι η κρατική εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.
Η ελληνο-τσεχική κοινοπραξία PPF/Τέρνα, που επίσης διεκδικεί τη ΔΕΣΦΑ, ίσως αποχωρήσει, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους κοντά στον όμιλο. “Δεν μπορεί να ληφθεί ως δεδομένο ότι η PPF/Τέρνα θα υποβάλει τελική προσφορά,” είπε ένας εκ των δύο αξιωματούχων στο Reuters.
Facebook Comments