Κτίρια των Βερσαλλιών θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο
Κτίρια των Βερσαλλιών θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο
Κτίρια των Βερσαλλιών θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο
Τώρα, όμως, πιθανόν να ξεκινάει μία καινούργια εποχή στη μακρότατη ιστορία των Βερσαλλιών, καθώς κάποια κτίρια πρόκειται να μετατραπούν σε ξενοδοχείο. Η εμπορική εκμετάλλευση των κτισμάτων είναι μια ιδέα της διοίκησης που στοχεύει στη συγκέντρωση πόρων για τη συντήρηση του ανακτόρου και των κήπων του.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη μετατροπή σε ξενοδοχειακή μονάδα τριών κτιρίων που χρονολογούνται στο 1680 και βρίσκονται εκτός της πύλης του πάρκου των Βερσαλλιών, αλλά σε μικρή απόσταση. Οι γνώστες λένε ότι τα εν λόγω κτίρια διαθέτουν εξαιρετική θέα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche. Oι εργασίες ανακαίνισης των κτιρίων θα κοστίσουν από 4 ώς 7 εκατομμύρια ευρώ, κατά την ίδια εφημερίδα.
Ο σχετικός διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των τριών κτιρίων που πρόκειται να μετατραπούν σε ξενοδοχείο για χρονική περίοδο 60 ετών και λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου.
Πώς, όμως, έφτασαν οι Βερσαλλίες να βάλουν κατά κάποιον τρόπο «πωλητήριο», εκχωρώντας τη χρήση των ιστορικών κτιρίων; Τη στιγμή, μάλιστα, που επισκέπτονται το περίφημο ανάκτορο περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως. Παρά την αύξηση των επισκεπτών των Βερσαλλιών κατά την τελευταία δεκαετία, οι διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις περιόρισαν την κρατική χρηματοδότηση. Το 2013, η κρατική χρηματοδότηση προς το ανάκτορο ανερχόταν σε 47,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος μειώθηκε σε 40,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρότι, όμως, τα χρήματα μειώνονται, όλο και πληθαίνουν οι αίθουσες του ανακτόρου που πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε εργασίες ανακαίνισης.
Είναι βέβαιο ότι οι κάτοικοι της μικρής πόλης των Βερσαλλιών, όπως και έμποροι της ευρύτερης περιοχής, δεν θα έχουν πολλές αντιρρήσεις για την εμπορική εκμετάλλευση των ιστορικών αυτών κτιρίων. Αλλωστε, καταστήματα και εστιατόρια της περιοχής ζουν από τους τουρίστες που επισκέπτονται το ανάκτορο.
Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι η πρώτη φορά που εκπονείται ένα τέτοιο σχέδιο. Το 2011, το ανάκτορο είχε χορηγήσει στη βελγική εταιρία Ivy International S.A. άδεια ώστε να μετατρέψει μέρος του ιστορικού κτιρίου σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα για περίοδο 30 ετών. Ωστόσο, το σχέδιο το οποίο, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα επέφερε στις Βερσαλλίες 300.000 ευρώ τον χρόνο τελικά εγκαταλείφθηκε.
Καλλιτεχνική «ταραχή»
Μπορεί τα ανάκτορα των Βερσαλλιών σήμερα να απασχολούν τη δημοσιότητα λόγω της εμπορικής εκμετάλλευσής τους, αλλά στις αρχές του καλοκαιριού απασχόλησαν και πάλι τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου για λόγο καλλιτεχνικό. Ταραχή προκάλεσε ο καλλιτέχνης Ανίς Καπούρ με μια εγκατάσταση που, κατά δήλωσή του, αναπαριστούσε «το γεννητικό όργανο της βασίλισσας». Το έργο, το οποίο επισήμως τιτλοφορείτο «βρώμικη γωνία», αποτελείτο από έναν γιγαντιαίο ατσάλινο σωλήνα τοποθετημένο ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες με ένα μεγάλο βαθύ στόμιο που είχε τοποθετηθεί έτσι ώστε να αντικρίζει το ανάκτορο των Βερσαλλιών. Η Γαλλία δεν διαθέτει βασιλική οικογένεια, και πολλοί προσπάθησαν να μαντέψουν ποια βασίλισσα εννοεί ο καλλιτέχνης, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για τη Μαρία Αντουανέτα.
Facebook Comments