Dixon: Η θετική πλευρά των εκλογών
Dixon: Η θετική πλευρά των εκλογών
Dixon: Η θετική πλευρά των εκλογών
Επιπλέον, στις αρχές Ιουλίου διεξήχθη και ένα δημοψήφισμα. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες αυτές οι εκλογικές διαδικασίες, του δημοψηφίσματος συμπεριλαμβανομένου, λίγο έλειψε να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία και να προκαλέσουν τον εξοστρακισμό της από τη Ζώνη του Ευρώ. Παρά ταύτα, οι νέες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι πρόωρες, δεν αποτελούν πηγή σοβαρής ανησυχίας.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από αναλυτές και πολιτικούς παρατηρητές, ο παραιτηθείς πλέον πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν μετά τις εκλογές να λάβει τη λαϊκή εντολή, με τους εκλογείς να αποδέχονται τη στροφή των 180 μοιρών που έκανε. Η τεράστια μεταστροφή αυτή έχει να κάνει με το ότι αποδέχθηκε ένα σκληρό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές, το οποίο ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ.
Με αυτήν την προοπτική είναι πιθανόν ο κ.Τσίπρας και πάλι να αναδειχθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, η οποία, όμως, θα είναι πιο μετριοπαθής από την προηγούμενη.
Οι επτά μήνες κατά τους οποίους άσκησε την πρωθυπουργία αποδείχθηκαν καταστροφικοί. Η ελληνική οικονομία περιέπεσε σε μια βαθύτατη ύφεση, με τις τράπεζες της χώρας να παραμένουν εκτός λειτουργίας επί τρεις εβδομάδες, όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Παρ’ όλη την κατάσταση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συνάψει συμφωνία στήριξης με τους πιστωτές της χώρας, ουσιαστικά εγκαταλείποντας όλες τις υποσχέσεις τις οποίες είχε δώσει στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Έχοντας κατά νου όλα αυτά τα δεδομένα και την πορεία του, πιθανώς και να προκαλεί έκπληξη η προοπτική της επανεκλογής του. Παραμένει, εντούτοις, ο Αλέξης Τσίπρας δημοφιλής στο εκλογικό σώμα, επειδή δεν έχει στιγματιστεί από κρούσματα διαφθοράς και κακοδιοίκησης, τους δύο παράγοντες οι οποίοι γέννησαν την κρίση. Επιπροσθέτως, θεωρείται πως έδωσε γενναία μάχη με τους διεθνείς πιστωτές, ακόμη και εάν αυτή η μάχη στο τέλος δεν απέβη νικηφόρος.
Υπάρχει, επιπλέον, και ένα άλλο στοιχείο. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ευνοημένος από την τύχη, επειδή απέναντί του έχει μια διχασμένη αντιπολίτευση. Το δικό του κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί. Πιθανώς το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής του ομάδας να ενταχθεί σε ένα νέο αριστερό κόμμα. Ούτε το νέο μόρφωμα ούτε κάποιο από τα υφιστάμενα κόμματα του Κέντρου ή της Δεξιάς έχει πιθανότητες να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πιθανότητες να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία ή να είναι σε θέση να συγκροτήσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, προχωρώντας σε μια συμμαχία με ένα από τα κεντρώα κόμματα και να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.
Πάρα ταύτα, ο βασικός κίνδυνος δεν παύει να υφίσταται. Εχει δε να κάνει με το εάν η Ελλάδα θα εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα στήριξης. Προς το παρόν, θα υπάρξει χάσμα διάρκειας ενός μηνός, αφότου η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναλάβει τον έλεγχο και στο διάστημα αυτό λίγα πράγματα θα μπορέσουν να γίνουν. Εντούτοις, ύστερα από αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει επαναλάβει τη δέσμευσή του για τη συμφωνία στήριξης με τους δανειστές, θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση και να φέρει υπουργούς οι οποίοι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ίσως, τελικά, η επικείμενη εκλογική δοκιμασία να αποδειχθεί μία από αυτές που οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας και οι επενδυτές της θα έχουν λόγο να επιδοκιμάσουν.
Facebook Comments