Citi, ING, Wood, Scope Ratings και SocGen “βλέπουν” κινδύνους και προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα
Τους κινδύνους, αλλά και τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, αναλύουν οι διεθνείς οίκοι - Citi, ING, Wood, Scope Ratings και SocGen
Τους κινδύνους, αλλά και τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, αναλύουν οι διεθνείς οίκοι - Citi, ING, Wood, Scope Ratings και SocGen
Τους κινδύνους, αλλά και τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, αναλύουν οι διεθνείς οίκοι – Citi, ING, Wood, Scope Ratings και SocGen – καθώς η Ελλάδα αρχίζει και μπαίνει στο επίκεντρο της αγοράς, λόγω των κρίσιμων αποφάσεων που πρέπει να λάβει η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την ποσοτική χαλάρωση μετά το τέλος του PEPP.
Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα βρει τρόπο να κρατήσει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση και αυτή η απόφαση θα αποτελέσει και το “κλειδί” έτσι ώστε να έρθει η επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Citigroup, τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποαποδώσει των ιταλικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα και πλέον διαπραγματεύονται σε ελαφρώς ακριβότερα επίπεδα. Μετά την ετυμηγορία της S&P όπου η Citi δε ανέμενε κάποια αναβάθμιση, ο δεύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Σε ό,τι αφορά την S&P, η Citi επισημαίνει ότι, κατά την αξιολόγησή της τον Απρίλιο, όταν και αναβάθμισε την Ελλάδα στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, τόνισε πως η περαιτέρω αναβάθμιση θα έρθει εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν παράλληλα με μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις.
Κατά τη Citi, ο οίκος χρειάζεται να δει περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την πορεία της απορρόφησης των κεφαλαίων του NGEU και επιλεξιμότητα ή όχι των ελληνικών ομολόγων στη μετά το PEPP εποχή σε ό,τι αφορά τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.
Ωστόσο, καθώς οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι περιορισμένοι και δεδομένων και των ισχυρών θεμελιωδών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, η Citi αναμένει ότι η πορεία της αξιολόγησης θα είναι ανοδική τα επόμενα χρόνια.
Πιθανό το νέο waiver – Ρευστοποίηση short θέσεων
Όσον αφορά την επιλεξιμότητα στο QE, η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να ερωτηθεί σχετικά με αυτό στη συνέντευξη Τύπου αυτής της εβδομάδας, εκτιμά η Citi. Ενώ η απάντησή της είναι πιο πιθανό να είναι μέρος της ευρύτερης συζήτησης για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τον Δεκέμβριο/Ιανουάριο, η Citi εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δοθεί ένα νέο waiver στην Ελλάδα εκείνη τη στιγμή.
Συνολικά, εκτιμά πως το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής για τα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ πιο ουδέτερο με σταθερό ή ελαφρώς θετικό spread έναντι των ιταλικών ομολόγων κι έτσι η Citi αποφάσισε να ρευστοποιήσει το trade που είχε στα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή τις short θέσεις στα 7ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών.
Έρχεται τρίτο πρόγραμμα από την ΕΚΤ
Από την πλευρά της η ING εμφανίζεται αισιόδοξη ότι τα νέα για την Ελλάδα από την ΕΚΤ θα είναι καλά το επόμενο διάστημα, στηρίζοντας έτσι την πορεία των ελληνικών ομολόγων.
Όπως σημειώνει, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου είχαν ήδη δείξει ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι στον πληθωρισμό συζητούνταν όλο και περισσότερο. Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δεν έκαναν τίποτα για να μετριάσουν αυτή τη συζήτηση, ωστόσο δεν αναμένεται ακόμη να ξεκινήσει καμία συζήτηση σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων ή εισαγωγή περιοριστικών νομισματικών πολιτικών. Η συζήτηση αυτή τη στιγμή θα επικεντρωθεί στο εάν και πόσο τα τρέχοντα έκτακτα μέτρα στήριξης είναι ακόμα αναγκαία.
Έτσι, η ING αναμένει ότι το ντιμπέιτ στην ΕΚΤ θα αφορά τα ακόλουθα θέματα αυτό το διάστημα: την επέκταση PEPP πέραν του Μαρτίου 2022, το πώς θα αποφευχθεί το φαινόμενο της αναταραχής στις αγορές, και εάν χρειάζεται ένα πρόγραμμα QE στην εποχή μετά την πανδημία για να επαναφέρει τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο στο 2%.
Κατά την άποψη της ολλανδικής τράπεζας, η ευκολότερη λύση θα ήταν η σταδιακή απόσυρση των αγορών ομολόγων υπό το PEPP από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, ενδεχομένως με την εισαγωγή ενός νέου τρίτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων για τη διατήρηση της ευελιξίας του PEPP, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
Θωρακισμένα τα ελληνικά ομόλογα
Αν και αναμένεται το επόμενο διάστημα να σημειωθεί περαιτέρω άνοδος των spreads των ομολόγων, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, η Wood εκτιμά πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει το δίχτυ ασφαλείας της ΕΚΤ.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της, στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων τους κατά 150-200 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες, κάτι που σύμφωνα με τον οίκο αποτελεί σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών . Ωστόσο, σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα θα είναι θωρακισμένη λόγω της δραστηριότητας της ΕΚΤ μέσω του QE.
Θετικές εκπλήξεις έως το καλοκαίρι
Οι πιθανότητες της Ελλάδας για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα βελτιωθούν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίσει να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα της χώρας πέρα από την αναμενόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Scope Ratings, Ντένις Σεν, στο MNI.
“Η Ελλάδα σίγουρα πιστεύει ότι έχει πιθανότητες να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμη και όταν τελειώνει το PEPP”, όπως τονίζει. Ωστόσο όπως επισημαίνει, υπάρχει πιθανότητα ότι τα προγράμματα στήριξης και τα waivers που εφαρμόστηκαν λόγω της Covid-19 να αποσυρθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση, εάν το ελληνικό χρέος συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα APP ή σε ένα άλλο εναλλακτικό πρόγραμμα μετά την Covid θα έχει θετικό αντίκτυπο στις προοπτικές αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας”, όπως τονίζει.
Το ΜΝΙ αναφέρει ότι, σύμφωνα με πηγές του, είναι πιθανό η Ελλάδα να δει μία “πολύ θετική έκπληξη” έως τα τέλη του καλοκαιριού του 2022 σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική της αξιολόγηση και έτσι να “λύσει” το εμπόδιο του investment grade και άρα της συμμετοχή της χώρα στο “κανονικό” QE.
Σύμφωνα με τον Σεν, όποιο κι αν είναι το άμεσο μέλλον για τα προγράμματα αγοράς ομολόγων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από τις καινοτομίες που εισήγαγε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως οι ευέλικτες αγορές, οι οποίες είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν εκ νέου σε μελλοντικές περιόδους κρίσης.
Οι δύο επιλογές
Τέλος, σε έκθεσή της την προηγούμενη εβδομάδα, στις 21 Οκτωβρίου, η Société Générale προέβλεψε ότι η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα μετά το τέλος του PEPP, αν και είναι πιθανό να υπάρξουν διαφωνίες από κάποια μέλη του Δ.Σ της. Ωστόσο, για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα αποφασίσει τη συνέχιση της στήριξης.
Κατά την SocGen, αυτό μπορεί να γίνει μέσω δύο οδών: είτε την προσθήκη ευελιξίας στα κριτήρια του κανονικού QE, του APP, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό και η Ελλάδα, είτε μέσω της εισαγωγής ενός προσωρινού φακέλου που να περιλαμβάνει ελληνικά ομόλογα. Αντί να συμπεριλάβει την Ελλάδα απευθείας στο APP, η ΕΚΤ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο ειδικό φάκελο για να αποτρέψει τις αναταραχές στην αγορά (συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης του spread ομολόγων).
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments