Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2014, εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2014, εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2014, εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις
“Θα συναντηθούμε κάποια στιγμή μέσα στο 2014, πριν από το καλοκαίρι για να δούμε τι περισσότερο θα χρειαστεί η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι στόχοι που έχει θέσει θα έχουν επιτευχθεί”, είπε ο Jeroen Dijsselbloem σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή.
“Ακόμη δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει αυτή η ελάφρυνση του χρέους και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων”, πρόσθεσε.
Η τρόικα συμφώνησε πέρυσι σε επιμήκυνση των διμερών δανείων της Ελλάδας και σε μείωση του επιτοκίου, προκειμένου να μειωθεί το χρέος σε πιο βιώσιμα επίπεδα κοντά στο 124% του ΑΕΠ το 2020 από 175% φέτος. Δεσμεύτηκαν ακόμη να ελαφρύνουν περαιτέρω το χρέος, εάν η Ελλάδα πετύχειισοσκελισμένο αποτέλεσμα το 2013. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως έχει πει ότι επιδιώκει την επίτευξη έστω και μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στην Βουλή, έχει πει ότι η ελάφρυνση θα μπορούσε να αφορά σε μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια και απ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει κατά 50 δις ευρώ το υπέρογκο δημόσιο χρέος.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος ενδέχεται να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από το καλοκαίρι, είπε ότι δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για το αν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν απευθείας οι τράπεζες στις χρεωκοπημένες χώρες.
“Σε ότι αφορά το ερώτημα εάν η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι διαθέσιμη για τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο δεν έχουμε πάρει τελικές αποφάσεις. Το διαπραγματευόμαστε. Θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία μέσα στο καλοκαίρι”, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.
O Dijsselbloem άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, που λήγει το 2016.
“Ηδη η προσέγγιση της Επιτροπής στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πιο ευέλικτη, παρέχοντας περισσότερο χρόνο σε ορισμένες χώρες να πετύχουν τους στόχους της. Αυτό νομίζω ότι θα ισχύσει και για την Ελλάδα αν είναι αναγκαίο”, δήλωσε.
Στην αναθεωρημένη έκθεση που δημοσιοποίησε η τρόικα στα μέσα Μαΐου ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας εκτιμάται στα 2,1% του ΑΕΠ για το 2016 ή περίπου 4 δις ευρώ.
Ο Στουρνάρας έχει αποκλείσει την επιβολή νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξειες, με το δημοσιονομικό κενό να καλύπτεται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την περιστολή των δαπανών.
Facebook Comments