Μια ρωσική εισβολή θα ζημίωνε τον Μπάιντεν
Ποτέ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον δεν βρίσκονταν σε τόσο κακό σημείο όσο σήμερα
Ποτέ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον δεν βρίσκονταν σε τόσο κακό σημείο όσο σήμερα
Ποτέ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον δεν βρίσκονταν σε τόσο κακό σημείο όσο σήμερα. Εδώ και εβδομάδες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πόλεμο στην Ευρώπη. Σε περίπτωση που πράγματι η Ρωσία παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία θα πλήττονταν πολιτικά πρωτίστως ο πρόεδρος Μπάιντεν, ενώ την ίδια στιγμή θα ωφελούνταν ο μεγαλύτερός του πολιτικός αντίπαλος: ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο Fox το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος Πούτιν βλέποντας την «ανίκανη αποχώρηση» των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν αναθάρρησε και αποφάσισε να αναλάβει δράση. Ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ότι αν βρίσκονταν εκείνος στο Λευκό Οίκο δεν θα υπήρχε τέτοιου είδους κλιμάκωση στις αμερικανορωσικές σχέσεις.
Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν
Αν ο ρώσος πρόεδρος υποχωρήσει και αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία τότε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα το ερμηνεύσει ως επιτυχία της στρατηγικής του, η οποία, επί της ουσίας, αποτελείται από εκκλήσεις για διάλογο και απειλές επιβολής κυρώσεων. Γεγονός είναι πάντως ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν κατάφερε να διασφαλίσει τη σύμπνοια μεταξύ των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ωστόσο θα επιβεβαιώσει τους Ρεπουμπλικανούς του Τραμπ, οι οποίοι κατηγορούν τον Τζο Μπάιντεν ως αδύναμο πρόεδρο. Παράλληλα του επιρρίπτουν ότι έκανε δώρο στον Πούτιν όταν πέρυσι αποφάσισε να μην επιβάλλει κυρώσεις ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2.
Ακόμα όμως και χωρίς την πρωτοφανή ρωσοουκρανική κρίση η δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν βρίσκεται σχεδόν σε ελεύθερη πτώση. Σχεδόν 13 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μόλις το 41,7% των Αμερικανών δηλώνει σε σφυγμομέτρηση της ιστοσελίδας FiveThirtyEight ικανοποιημένο με το μέχρι τώρα έργο του προέδρου. Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μόλις ένας αμερικανός πρόεδρος είχε χαμηλότερη δημοτικότητα: ο Ντόναλντ Τραμπ. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι η απόσταση που χωρίζει τους δύο προέδρους είναι σχεδόν αμελητέα.
Μια επανεκλογή Τραμπ θα ζημίωνε το ΝΑΤΟ
Είναι γεγονός ότι η προεδρία Μπάιντεν δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες. Καθοριστικά νομοσχέδια δεν επικυρώθηκαν επειδή προσέκρουσαν στην εσωκομματική αντίσταση των Δημοκρατικών. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ καλπάζει. Ειδικοί προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση της τιμής για ενέργεια και καύσιμα λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία. Στις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές, σε λιγότερο από εννέα μήνες από σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί δεν αποκλείεται να θέσουν και πάλι υπό τον έλεγχό τους την Βουλή των Αντιπροσώπων, ενδεχομένως και την Γερουσία. Ίσως ο Ντόναλντ Τραμπ να ερμηνεύσει ως ενθάρρυνση μια επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στα δύο νομοθετικά σώματα και να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την προεδρία των ΗΠΑ.
Μια ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2024 δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στο ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε ότι ως πρόεδρος ο Τραμπ επέκρινε έντονα την νατοϊκή συμμαχία επιρρίπτοντας, για παράδειγμα, στη Γερμανία ότι δεν συμβάλλει όσο θα έπρεπε ή θα μπορούσε στην άμυνά τους. Ο τότε πρόεδρος απειλούσε ακόμα και με αποχώρηση των ΗΠΑ από την βορειοατλαντική συμμαχία. Μια νέα εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να συνταράξει συθέμελα το ΝΑΤΟ και να ωφελήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Facebook Comments