Καθαρά Δευτέρα: Top 4 προορισμοί
Τέσσερις προτάσεις για να περάσετε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Τέσσερις προτάσεις για να περάσετε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Τέσσερις προτάσεις για να περάσετε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Πάπιγκο: Απόδραση σε ένα από τα 46 χωριά του Ζαγορίου
Το Πάπιγκο είναι ένα από τα 46 χωριά του Ζαγορίου και βρίσκεται βορειοανατολικά των Ιωαννίνων. Είναι χωρισμένο σε δύο χωριά, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Η περιοχή είναι ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής. Σε όλη την περιοχή δεσπόζει η οροσειρά της Τύμφης που στα βόρεια σχηματίζει την χαράδρα του Αώου και στα νοτιοδυτικά το φαράγγι του Βίκου με τον ποταμό Βοϊδομάτη. Ένα μέρος που σε ανανεώνει και σε γεμίζει, μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Στο Πάπιγκο θα θαυμάσετε τα περίφημα παραδοσιακά σπίτια με τις πέτρινες σκεπές, τα καλντερίμια και τις βρύσες που έφτιαξαν οι ντόπιοι τεχνίτες της πέτρας κάνοντας βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού.
Τι θα δείτε
Κολυμπήθρες.Στο δρόμο προς το Μικρό Πάπιγκο θα συναντήσετε τις πολύ γνωστές «Κολυμπήθρες». Πρόκειται για νερό που κατεβαίνει από το βουνό και έχει λαξέψει το βράχο δημιουργώντας ένα φοβερό σχηματισμό. Το καλοκαίρι οι ντόπιοι με μικρά φράγματα κρατούν το νερό δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μικρές πισίνες. Φυσικά το νερό είναι παγωμένο.
Δρακολίμνη. Πρόκειται για μια αλπική λίμνη που βρίσκεται στην Γκαμήλα σε υψόμετρο 2050μ Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομά της οφείλεται στο δράκο που ζούσε σε αυτή και ο οποίος βρίσκονταν σε διαρκή διαμάχη με το δράκο που ζούσε στον απέναντι ορεινό όγκο του Σμόλικα. Τα νερά της λίμνης είναι κρυστάλλινα και το βάθος τους δεν ξεπερνά τα 5μ. Στα νερά αυτά ζει και ένα σπάνιο αμφίβιο είδος, ο αλπικός τρίτωνας. Μπορείτε να πάτε μόνο με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο.
Εκκλησίες και μονές.
Αρχοντικός ναός του Αγίου Βλασίου που είναι χτισμένος το 1852, στη θέση του παλαιότερου ναού του χωριού. Από την παλαιά εκκλησία σώζεται σήμερα μόνο ένα αριστουργηματικό κομμάτι του σκαλιστού τέμπλου, το οποίο φυλάσσεται στην Αγία Τράπεζα. Διαθέτει εξαιρετικό τέμπλο, σπάνια βιβλία, πολύτιμα ιερά και σκεύη.
Άγιος Γεώργιος, ο οποίος έχει χτιστεί το 1774 και ανακαινίστηκε το 1880. Ο ιδιαίτερος εσωτερικός διάκοσμος αποτελείται από σπάνιες εικόνες και ευαγγέλια.
Αγία Παρασκευή. Από μαρτυρίες αλλά και από σωζόμενες εικόνες θεωρείται μία από τις πιο παλιές εκκλησίες του χωριού, χωρίς να είναι γνωστή η χρονολογία. Πάντως στην ανατολική πλευρά της σώζεται σκαλισμένη πέτρα με την ημερομηνία 1898.
Εκκλησία των Ταξιαρχών. Είναι ο μοναδικός ναός που υπάρχει στο Μικρό Πάπιγκο, και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το τέμπλο του είναι πολύ παλιό με περίτεχνο διάκοσμο και ξεχωριστές εικόνες. Υπολογίζεται ότι τη σημερινή του μορφή, απέκτησε τον 18ο αιώνα.
Κέντρο Ενημέρωσης Παπίγκου του WWF για τη Φύση και τον Πολιτισμό. Το Κέντρο στεγάζεται στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, δίπλα από την εκκλησία των Ταξιαρχών. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2001 από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με την κοινότητα Παπίγκου, με σκοπό τη μύηση των επισκεπτών στις οικολογικές και πολιτισμικές μοναδικότητες της περιοχής και την ενεργοποίηση για την προστασία τους. (τηλ.: 26530 41071, ωράριο Δευτ.-Τρ.-Τετ.-Πεμ. & Κυ: 10:30 – 17:30, Πα-Σα: 11:00 – 18:00).
Το Φαράγγι του Βίκου. Βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Με μήκος 12 χλμ και μέγιστο ύψος 1000 μ. είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα . Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο.
Βοϊδομάτης: Ένα από τα διαυγέστερα ελληνικά ποτάμια. Πηγάζει ανάμεσα από τα χωριά Πάπιγκο και Βίκος, τροφοδοτώντας με τα παγωμένα νερά του την περιοχή που διασχίζει και το ομώνυμο φαράγγι. Θα τον συναντήσετε στη διαδρομή από την Αρίστη προς το Πάπιγκο.
Τα πασίγνωστα ηπειρώτικα πέτρινα γεφύρια
Το μεγαλύτερο βρίσκεται ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, στη θέση Λάκκος. Είναι μονότοξο και συνδέει τους δύο οικισμούς με το παλιό μονοπάτι.
Πύργοι. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής είναι οι βραχώδεις σχηματισμοί γνωστοί ως «Πύργοι». Βρίσκονται νότια από την κορυφή της Αστράκας και τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου. Ο ψηλότερος από τους Πύργους φτάνει τα 1.788 μέτρα.
Πως θα πάτε: Θα πρέπει να διανύσετε 63 χλμ από τα Ιωάννινα, 345 χλμ περίπου από την Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού και 485 χλμ από την Αθήνα περνώντας από την γέφυρα Ρίου Αντίρριου.
Νάξος
Στη Χώρα γίνονται αναβιώσεις διονυσιακών εθίμων ξεκινώντας την Παρασκευή με τα Μεθυδότια. Πρόκειται για γιορτή αφιερωμένη στο Διόνυσο με κοπέλες να είναι ντυμένες ως Μαινάδες και να χορεύουν και να τραγουδούν γύρω από το άρμα του θεού.
Την επόμενη μέρα διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη της Νάξου η περίφημη Λαμπαδηφορία. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στο κάστρο στη σχολή των Ουρσουλινών έχοντας μαζί του ένα άσπρο σεντόνι και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι παλιότεροι που βάφουν τον κόσμο και του «δημιουργούν» τη στολή. Αφού ετοιμαστούν όλοι αρχίζει αυτό το παγανιστικό έθιμο με τη συνοδεία μουσικής από κρουστά και των κραυγών του κόσμου που έρχονται σε «έκσταση» και με μια πορεία από το Κάστρο προς την παραλία με τις δάδες αναμμένες δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.
Την Κυριακή διοργανώνεται στην παραλία της Χώρας το Καρναβάλι που στις μέρες μας έχει αλλάξει χαρακτήρα σαφώς προσανατολισμένο προς το σατιρικό στοιχείο και την κριτική σε σχέση με την επικαιρότητα.Στον εορτασμό των Αποκριών ξεχωριστή θέση κατέχουν των κορδελάτων, των κουδουνάτων και γενικότερα με τη συμμετοχή του κόσμου που πραγματοποιούσε τα αποκριάτικα έθιμα.
Πως θα πάτε: Με το καράβι από το λιμάνι του Πειραιά.
Γαλαξίδι για αλευροπόλεμο
Το Γαλαξίδι Φωκίδας είναι μια από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες κωμοπόλεις της Ελλάδος. Υπήρξε παλιό εμπορικό λιμάνι, ενώ τα παλιά αρχοντικά, οι εκκλησίες είναι δείγματα της παρελθοντικής του ακμής.
Το απόγευμα της Kαθαράς Δευτέρας, το τοπίο στο Γαλαξίδι θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Ντόπιοι, χωρισμένοι σε ομάδες, μάχονται μεταξύ τους στοχεύοντας, ο ένας τον άλλον, με αλεύρι και χρωματιστή σκόνη. Η συνήθεια έμεινε στην ιστορία ως «αλευροπόλεμος» ή αλλιώς «αλευρομουτζουρώματα». Φυσικό επακόλουθο αυτού του εθίμου είναι στο τέλος το Γαλαξίδι να μετατρέπεται στην πιο… χρωματιστή πολιτεία του κόσμου.
Πως θα πάτε: Το Γαλαξίδι απέχει 230χλμ. από την Αθήνα. Μπορείτε να πάτε μέσω Λιβαδειάς και Αράχωβας, αλλά είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε το δρόμο Διστόμου – Δεσφίνας – Ιτέας, προκειμένου να αποφύγετε την κίνηση στον δρόμο Αράχωβας – Δελφών.
Ήπειρος: Στα Γιάννενα και την Άρτα
Το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Ήπειρο θα απολαύσετε τις παραδοσιακές γιορτές στην Άρτα και τα Γιάννενα.
Στα Ιωάννινα, μεταμφιεσμένοι κάτοικοι χορεύουν γύρω από τεράστιες φωτιές, σε διπλές και τριπλές σειρές. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και το έθιμο πέρασε από γενιά σε γενιά με την ονομασία «Τζαμάλες». Η κορύφωση των εκδηλώσεων της Αποκριάς γίνεται όταν στήνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης το γαϊτανάκι.
Την ίδια στιγμή, στην Άρτα, το Καρναβάλι των Γυναικών κλέβει την παράσταση. Οργανώνεται κατά αποκλειστικότητα από γυναίκες, χωρισμένες σε γκρουπ, οι οποίες παρελαύνουν στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Είναι ντυμένες με αποκριάτικες στολές και η κατάληξη της πορείας τους, τις βρίσκει σε κάποιο από τα κέντρα της πόλης για ξεφάντωμα μέχρι τις πρωινές ώρες.
Πως θα πάτε: Η απόσταση από την Αθήνα είναι 445 χλμ μέσω Πάτρας.Το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες.
Facebook Comments