Forbes: Δεν αποκλείει και νέες εκλογές
Στις 20 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο
Στις 20 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο
Στις 20 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι στο λίκνο της δημοκρατίας, το αποτέλεσμα των εκλογών έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, σημειώνει το Forbes σε νέο του δημοσίευμα.
Τον Ιανουάριο οι εκλογές ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μετά και τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα σταματήσει τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές. Ομως, αντι γι αυτό, προχώρησε στην προκήρυξη δημοψηφίσματος, με τους Έλληνες να ψηφίζουν ένα μεγάλο «Οχι» σε ένα νέο μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως τελικά… υπέγραψε νέο μνημόνιο ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο συνοδεύετε με σκληρότερα μέτρα.
Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης της οποίας ηγείται η Βασιλική Θάνου, ένα πρόσωπο το οποίο έχει αντιταχθεί στα προγράμματα διάσωσης των τελευταίων πέντε ετών. Και στο πολιτικό κενό που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες 10 μέρες, η δέσμευση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις έχει εξασθενίσει.
Από τις νέες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα, αλλά η λαϊκή υποστήριξη έχει μειωθεί αισθητά. Επιπλέον, ο Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και τη Λαϊκή Ενότητα που προέκυψε μέσα από τις τάξεις του.
Οι επιλογές του Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είναι περιορισμένες από τη στιγμή που επιθυμεί να συνεργαστεί μόνο με τους ΑΝΕΛ. Με τη μόνη διαφορά ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταφέρει να μπει στη Βουλή.
Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες από ένα «πολιτικό παζάρι» και είναι πολύ πιθανό να προκηρυχθούν και νέες εκλογές, εάν κανένα κόμμα δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια λειτουργική συμμαχία.
Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη ξαναβάζουν στην κουβέντα τη λέξη Grexit. Ο πρώτος που το έκανε ήταν ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ λέγοντας την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.
Νωρίτερα, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει πλέον θέμα ταμπού για την πιθανή διάλυση της νομισματικής ένωσης.
Το timing των μηνυμάτων αυτών αποτελεί ένα ευθύ σήμα προς την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις. Η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να δώσει κι άλλα κεφάλαια διάσωσης στην Ελλάδα, αν εκείνη, με τη σειρά της, δεν προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις. Κι όλα αυτά εν μέσω εκλογών και πολιτικής παράλυσης που απειλεί για άλλη μια φορά το μέλλον της χώρας και την παρουσία της στο ενιαίο νόμισμα.
Facebook Comments