Υπό την πίεση της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώθηκαν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στις δημόσιες υπηρεσίες από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ο βασικός στόχος των μέτρων είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% το επόμενο διάστημα και κατά 30% μέχρι το 2030 στα δημόσια κτίρια.
Η στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο είναι οι δυο βασικοί άξονες που βασίστηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπως τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την έναρξη των ανακοινώσεων, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για τριπλή ενεργειακή κρίση, βαθιά και δύσκολη στην αντιμετώπισή της.
Ο κ. Σκρέκας ο στόχος του σχεδίου είναι διπλός: Επίτευξη της ενεργειακής επάρκειας και μείωση του λογαριασμού.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση στο 30% μέχρι το 2030. Παράλληλα, δημιουργείται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης, ενώ θεσπίζονται κίνητρα και αντικίνητρα.
Γενικότερα, οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να διορίσουν έναν ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων, ενώ ζητείται από κάθε εργαζόμενο του Δημοσίου να μην σπαταλά ενέργεια.
Ανάλογες συστάσεις αλλά και κίνητρα θα ανακοινωθούν σύντομα και για τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Γενικότερα θα πρέπει:
- Οι φορείς να διορίσουν έναν ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο
- Να γίνεται σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων
- Κάθε εργαζόμενος του Δημοσίου να μην σπαταλά ενέργεια και κατά την αποχώρηση τους να υπάρχει μέριμνα για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού.
- Προτείνεται βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού και περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού.
Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.
Ανάλογες συστάσεις αλλά και κίνητρα θα ανακοινωθούν σύντομα και για τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Από πλευράς του ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι μόλις 221 από τους 2.495 φορείς του δημοσίου έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ υπενθύμισε ότι η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε στις 31 Αυγούστου και αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων με όσα προβλέπονται από τη σχετική ΚΥΑ θα υπάρξουν κυρώσεις.
Facebook Comments