Οι τράπεζες αποσύρουν τα στεγαστικά δάνεια εν μέσω του χάους επιτοκίων που φέρνει η νομισματική κρίση στην Βρετανία.
Ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες μπαίνουν σε αγώνα να εξασφαλίσουν σταθερά επιτόκια καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Οι προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας “να σταθεροποιήσει τις αγορές” χθες, δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως επιτυχία.
Το “ξεπούλημα” της λίρας συνεχίστηκε μετά την δήλωση της κεντρικής τράπεζας στο κλείσιμο των συναλλαγών, υποχωρώντας δύο σεντ έναντι του δολαρίου, έχοντας νωρίτερα αντισταθμίσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε στην ημέρα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας η λίρα σημείωσε άνοδο ενώ στις 6.54 π.μ. η λίρα βρισκόταν στα 1,082 δολάρια έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο 1,29 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και στα 1,121 ευρώ έναντι του ευρώ, αυξημένα κατά 0,84 τοις εκατό.
Η αγορά για τα βρετανικά κρατικά ομόλογα —ή gilts— ήταν ακόμη πιο ασταθής από τις αγορές συναλλάγματος χθες με ιστορικές πτώσεις στις τιμές των βρετανικών ομολόγων (και επακόλουθη αύξηση των αποδόσεων). Η απόδοση του δείκτη αναφοράς του 10ετούς χρυσού του Ηνωμένου Βασιλείου – το κόστος του κρατικού δανεισμού – εκτινάχθηκε απότομα στο 4,24%.
Ο Sir Charlie Bean, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, είπε ότι “τώρα κοστίζει περισσότερο στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να δανειστεί [για] 10 χρόνια από την Ιταλία ή την Ελλάδα, που παραδοσιακά θεωρούσαμε πιο αδύναμες κυρίαρχες οντότητες».
Τι φταίει
Το βασικό πρόβλημα είναι η αξιοπιστία: οι επενδυτές απλά δεν είναι πεπεισμένοι ότι ο Υπουργός Οικονομικών και η πρωθυπουργός Liz Truss μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους για ετήσια ανάπτυξη 2,5% όπως υπολογίζουν με τον μίνι προϋπολογισμό που ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή.
Ειδικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι για πρώτη φορά βλέπουν το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Αγγλίας να προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές αμέσως μετά την ανακοίνωση ενός προϋπολογισμού.
Η κυβέρνηση λέει ότι 45 δισ. θα μπουν στην οικονομία από τις περικοπές των φόρων αλλά δεν υπάρχει πλάνο χρηματοδότησης για τις περικοπές και αυτό αυξάνει την ανησυχία αλλά και το κόστος δανεισμού της χώρας.
Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το Ηνωμένο Βασίλειο την Δευτέρα (26 Σεπτεμβρίου).
Οι φορολογικές περικοπές του Westminster ανακοινώθηκαν μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να δαπανήσει 150 δισεκατομμύρια λίρες για να επιδοτήσει το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Πηγή: ertnews.gr
Facebook Comments