Με αναφορά στη σημερινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην Κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία αναφορά που συνιστά ιστορικό χρέος για λογαριασμό κάθε βουλευτή. Σχεδόν 8 δεκαετίες από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, οι Έλληνες σκύβουμε με τιμή στην ιερή σκιά των 60.000 συμπατριωτών μας που χάθηκαν στα κολαστήρια. Το γεγονός ότι ούτε καν αυτή η αναφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει χειροκρότημα από όλες της πτέρυγες λέει κάτι για το επίπεδο της τοξικότητας του πολιτικού λόγου» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Την τιμή στα θύματα, συνοδεύει το χρέος μας να μη ξεχάσουμε. Ιερή και καταστατική υποχρέωση της Δημοκρατίας είναι να φράζει το δρόμο στους επίγονους του ναζισμού και στους αρνητές του ολοκαυτώματος. Μαζί με όλο τον κόσμο συμμεριζόμαστε το σύνθημα, ποτέ ξανά».
Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές που έρχονται
«Πέντε μήνες ζητώ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και μόλις τώρα το κάνατε. Εδώ και στις κάλπες λύνουν τα κόμματα τις διαφορές τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές που έρχονται. Φτάνουμε στο τέλος της τετραετίας. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι πολίτες θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση, δεν ξεχνούν, αξιολογούν, επιβραβεύουν ή τιμωρούν» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Μας θυμίσατε ότι ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να πυροβολεί τη χώρα, να ρίχνει λάσπη και να ποτίζει την κοινωνία με διχασμό, δηλητήριο και ψέματα. Διανθίζοντας σήμερα με πρωτοφανείς προσωπικές ύβρεις εναντίον μου. Ένοχος ή βλαξ δεν είπατε; Αυτή τη φράση την είχε χρησιμοποιήσει ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας Κίτσος Τεγόπουλος αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου κάνοντας αναφορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες».
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Καταλαβαίνω, θέλετε να παρουσιάσετε μια εικόνα της πραγματικότητας τελείως δυστοπική. 3,5 χρόνια μετά τις εκλογές δημοσκοπικά υπολείπεστε και καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε συνέχεια τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας.
Για το μέλλον του τόπου, δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα είπατε. Δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας. Ειρωνικό ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, συμπίπτει με την ημέρα που το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια της χώρας».
Τόσες μέρες δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που φαίνεται να κατέληγαν από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ
«Η επιλογή σας ήταν διπλά ατυχής» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή. «Φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να την ανακοινώσει με επίκεντρο την ΕΥΠ και τις Ένοπλες Δυνάμεις την ίδια ημέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το συμβούλιο ασφαλείας της γειτονικής χώρας».
«Πάντως κ. Τσίπρα δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι η συζήτηση αυτή είναι καλοδεχούμενη. Από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκα ευθέως. Έχουμε συζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτή την αίθουσα το θέμα των υποκλοπών. Οι απόψεις μου κρίνονται. Εγώ πάντως δεν κρύβομαι και δεν έχω πάθει αφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Τόσες μέρες δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που φαίνεται να κατέληγαν από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια ευκαιρία και να συγκριθούμε όπως εμείς προτιμούμε. Να δούμε τα δικά μας πεπραγμένα και να τα αντιδιαστείλουμε με τη δική σας διαδρομή. Ευκαιρία να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός και για άλλες πλευρές της επικαιρότητας. Πρόσφατα φαίνεται ότι πληροφορηθήκατε ότι υπάρχουν δικαστές. Ναι, υπάρχουν και δικάζουν δύο υπουργούς σας. Οι δικαστές κρίνουν και όσα συνέβησαν στο Μάτι, εκεί που το 2018 χάθηκαν 103 ζωές με το κράτος αδιάφορο, διαλυμένο και αδίστακτο. Έτοιμο με στημένες συνεντεύξεις τύπου και με σόου να εξαπατήσει την κοινωνία όταν όλοι σας γνωρίζατε το μέγεθος της τραγωδίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Δεν μας απαντήσατε κ. Τσίπρα αν στην επιστολή υπήρχαν τα ονόματα που είπατε στη Βουλή; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο
«Για το ζήτημα των υποκλοπών η κυβέρνηση και εγώ έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή με ευθύτητα, αναλάβαμε πολιτικές ευθύνες και ψηφίσαμε νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «χωρίς να αγνοούμε τα λάθη που έγιναν και δίχως να είναι στις προθέσεις μας να διαλύσουμε την ΕΥΠ. Είναι κατά την άποψή μας μια λογική ισορροπία ανάμεσα στα αγαθά των ατομικών δικαιωμάτων και στην ανάγκη για συλλογική προστασία και ασφάλεια. Παλιές αδυναμίες δεν εξάντλησαν ακόμα τον επίλογό τους. Θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε όλα όσα ακούστηκαν στο νέο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει μια ακόμα κατασκοπευτική ιστορία στα μέτρα του. Αποκαλύψεις οι οποίες έγιναν με διαρροές στοιχεία στα δικά σας μέσα πρώτα».
Και ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε: «Ήρθατε κραδαίνοντας τελικά έναν φάκελο. Έγραφε απόρρητος. Έτσι δεν είναι; Τον κάνατε φείγ βολάν αλλά δεν μας απαντήσατε κ. Τσίπρα αν στην επιστολή υπήρχαν τα ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Άλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα, ναι ή όχι; Απαντήστε».
Κυρ. Μητσοτάκης: Επιβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας ότι στην επιστολή δεν υπήρχαν ονόματα
«Καταλάβαμε, καταλάβαμε. Επιβεβαίωσε ο κ.Τσίπρας ότι στην επιστολή δεν υπήρχαν ονόματα. Ευχαριστούμε πολύ» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, μετά την παρέμβαση του κ. Τσίπρα ότι τα ονόματα που ανακοίνωσε ήταν σε άλλη επιστολή του κ. Ράμμου. «Και πώς να υπήρχαν, επειδή στην επιστολή που μου έστειλε εμένα ο κ. Ράμμος έχει αυτούσια την επιστολή που σας έστειλε και ονόματα δεν υπάρχουν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έξι παρατηρήσεις. Ένα ένα αποδομούνται τα επιχειρήματα. Εξι επιμέρους παρατηρήσεις:
Ο κ. Ράμμος αναφέρεται στη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Ναι ή όχι; Οι επισυνδέσεις αυτές ήταν νόμιμες.
Πάμε σε ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί στη Βουλή. Θέλω να σας διαβάσω ένα κείμενο, αναφέρθηκε σε αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» (σ.σ. διάβασε ένα κείμενο με τη γνωμάτευση εισαγγελέα).
«Αυτή είναι η γνώμη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τρεις τέτοιες γνώμες υπάρχουν» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πολιτικά έχω τοποθετηθεί ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή, υπήρξε η δική μου αυτόματη αποδοκιμασία. Όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης την ερευνούν η δικαιοσύνη και η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων».
«Η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο διαχωρισμός των εξουσιών επιβάλει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και τους δικαστές.
Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για να παραλειφθεί ο διαβόητος φάκελος μοιάζει άκρως προβληματική. Όπως έχετε ομολογήσει αυτή συντάχθηκε κατόπιν αιτήματός σας. Το εμπλουτίσατε λέει με άλλα στοιχεία. Ο ιδρυτικός νόμος της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει ότι η αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο και για τον πρόεδρό της, ενημερώνει για θέματα άρσης απορρήτου τον πρόεδρο της βουλής, τους αρχηγούς και τον υπουργό της δικαιοσύνης. Ασφαλώς η γενική διατύπωση για ενημέρωση επί θεμάτων απορρήτου κάθε άλλο παρά παραπέμπει στη δημοσιοποίηση ονομάτων και τηλεφώνων. Η αρχή από συστάσεως της και ο επικεφαλής ενημέρωναν πάντα τη Βουλή παρέχοντας γενική ενημέρωση και ποτέ δεν έχει υπάρξει προσωποποιημένη ενημέρωση. Και τώρα είναι αμφίβολο αν έχει υπάρξει καθώς ονόματα στην επιστολή δεν υπήρχαν. Η αρχή είναι όργανο της διοίκησης και όχι της δικαιοσύνης. Ο κ. Ράμμος δεν είναι δικαστής, είναι τέως δικαστής. Να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε – τον αγαπήσατε τον κ. Βενιζέλο ξαφνικά αφού τον κρεμάσατε στα μανταλάκια… – ας υποθέσουμε ότι η διαδικασία την οποία επιλέξατε γινόταν κανόνας. Τότε κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να στέλνει στην ΑΔΑΕ καταλόγους με ονόματα, εκείνη στην συνέχεια θα ελέγχει τους παρόχους, θα δίνει τα στοιχεία στα κόμματα και εκείνα θα ενημερώνουν το πανελλήνιο. Αυτό θέλετε;».
Facebook Comments