Χρηματιστήριο: Mετρά οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες – +3,36% στην εβδομάδα

6 λεπτά ανάγνωση
10 Φεβρουαρίου 2023
Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Με κέρδη 3,36% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την εβδομάδα που τελειώνει, παρά την υποχώρηση στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Με την ενίσχυση αυτή, το Χρηματιστήριο της Αθήνας μετρά οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 17,14%. Κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από το 2012.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αυτό είναι ο κύριος μοχλός που οδηγεί τις τιμές των μετοχών σε ισχυρή άνοδο και σε επίπεδα τα οποία το ΧΑ είχε να δει από το 2014.

Η άνοδος συνοδεύεται από σημαντική αύξηση του τζίρου, ενδεικτικό νέων εισροών, κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια.

Χρηματιστήριο: Κοντά στις 1.070 μονάδες έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης

Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,63% στις 1.068,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.080,07 μονάδων (+0,48%) και 1.058,80 μονάδων (-1,5%). Ο τζίρος ανήλθε στα 142,68 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 73,26 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν  3,25 εκατ.  τεμάχια.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.068,12 μονάδες, έναντι 1.033,44 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,36%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 14,88%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,79%, από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 15,91%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,73% και από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 13,38%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 5,71%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 31,02%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 640,625 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 128,125 εκατ. ευρώ, από 122,768 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 2,422 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 74,166 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 8,304 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υποβάθμιση» ή νέο φωτεινό κεφάλαιο η αλλαγή πίστας του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Η MSCI, ο μεγαλύτερος πάροχος δεικτών στον κόσμο με τα κεφάλαια που είναι

BofA: Επενδυτικό comeback για την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές

Ισχυρές εισροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές αναμένει για το 2026 η

Οι τράπεζες στηρίζουν την άνοδο του Χρηματιστηρίου εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας

Το Χρηματιστήριο διατήρησε την ανοδική του δυναμική, αγνοώντας τις διεθνείς πιέσεις.