Ένα debate χωρίς ειδήσεις…
Ένα debate χωρίς ειδήσεις...
Οι υπόλοιποι αρχηγοί, με τη γνωστή επιχειρηματολογία τους, αποδύθηκαν σε έναν αγώνα διεκδίκησης ρόλου «καταλύτη» στις μετεκλογικές εξελίξεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας – πλην του ΚΚΕ, που παραμένει σταθερό στον αυτοδιαχωρισμό του, και της ΛΑΕ.
Οπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, στο επίκεντρο ερωτήσεων και απαντήσεων βρέθηκαν το νέο μνημόνιο και το περιθώριο, ακριβώς, των μετεκλογικών συνεργασιών για την υλοποίηση των μέτρων και την έξοδο από την κρίση.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αμυντικός έναντι των επικρίσεων που δέχεται, όχι μόνο από το σύνολο των άλλων κομμάτων, με εξαίρεση φυσικά τους ΑΝΕΛ, ή και τους πρώην συντρόφους του που δημιούργησαν τη Λαϊκή Ενότητα, αλλά και εξαιτίας της απόστασης που χωρίζει τον πολιτικό του λόγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και την κυβερνητική πρακτική του.
Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης όχι μόνο φρόντισε να αναδείξει αυτό ως αδυναμία του κ. Τρίπρα, αλλά και να προβάλει ως δικό του συγκριτικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. όσο και το κόμμα του τάσσονται υπέρ των συνεργασιών σε κυβερνητικό επίπεδο, εν αντιθέσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν έχεις χρόνο, έστω και τώρα, μπορώ να έρθω στην Κουμουνδούρου να συζητήσουμε», είπε χαμογελαστός στον κ. Τσίπρα, σπάζοντας κάποια στιγμή το «αυστηρό πλαίσιο» του ντιμπέιτ με τους παράλληλους μονολόγους των αρχηγών.
Απέναντι σε αυτή την τακτική, ο κ. Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να αναδείξει ως πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι η πολιτική του πρόταση δεν συμπεριλαμβάνει συνεργασίες με τους εκπροσώπους του παλαιού συστήματος: «Είναι ευκαιρία να ξεμπερδέψουμε με το παλιό», επανέλαβε το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του κόμματός του.
Από τους γνωστούς άξονες της έως σήμερα προεκλογικής στρατηγικής τους δεν ξέφυγαν ούτε οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών κομμάτων. Ο κ. Π. Λαφαζάνης επαναδιατύπωσε σε όλους τους τόνους την πρόταση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, στρέφοντας τα βέλη της κριτικής του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις επιθέσεις που δέχεται από το ΚΚΕ.
Ο κ. Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε πολλές φορές στα πρόσωπα που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του Ποταμιού, θέλοντας να δείξει ότι αποτελούν, ως υπερκομματικές επιλογές ή και προσωπικότητες από τον χώρο της εργασίας, το ισχυρό χαρτί του εν όψει της συμμετοχής του σε μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία. «Στο τραπέζι αυτό, όλοι οι άλλοι έχουν συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Μόνο το ΚΚΕ δεν έχει δοκιμαστεί από τον λαό σε θέσεις εξουσίας», είπε ο κ. Δ. Κουτσούμπας.
Με διάθεση για αντιπαράθεση σχεδόν αποκλειστικά με τη Ν.Δ., εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Οι φραστικές επιθέσεις του, δε, προς τον κ. Μεϊμαράκη, που προσέλαβαν γρήγορα και προσωπικό χαρακτήρα, είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών: αν και τα μικρόφωνά τους ήταν κλειστά, οι φωνές τους προκάλεσαν για λίγη ώρα ένταση στο στούντιο, αμηχανία στους άλλους αρχηγούς και δυσκόλεψαν την έναρξη της τοποθέτησης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Φώφη Γεννηματά μόλις ετοιμαζόταν να υπογραμμίσει ότι το κόμμα της, ως ισχυρή δύναμη στην επόμενη Βουλή, θα μπορέσει να λειτουργήσει σε ρόλο καταλύτη προκειμένου να σχηματιστεί μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας.
Facebook Comments