Πρόσβαση σε αναλήψεις και καταθέσεις σε βάθος 10ετίας αποκτούν εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
Πρόσβαση σε αναλήψεις και καταθέσεις σε βάθος 10ετίας αποκτούν εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
Πρόσβαση σε αναλήψεις και καταθέσεις σε βάθος 10ετίας αποκτούν εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
Στο συγκεκριμένο αρχείο –το οποίο έχει αποκτήσει την κωδική ονομασία «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών- εκτός από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα αποκτήσουν πρόσβαση και οι υπάλληλοι του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών). Ο στόχος είναι εκτός από τους φοροφυγάδες να εντοπιστούν και οι …έχοντες οφειλέτες καθώς όποιος χρωστάει είτε στην εφορία είτε στο ασφαλιστικό ταμείο, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την «αυτόματη δέσμευση» του τραπεζικού του λογαριασμού αλλά και την κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού με διαδικασίες εξπρές.
Το πώς θα λειτουργήσει τεχνικά η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι ελεγκτές της εφορίας θα αποκτούν πρόσβαση στις τραπεζικές καταθέσεις, έχει αποσαφηνιστεί από το 2013 με απόφαση που υπεγράφη τότε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Αυτή η απόφαση του Δεκεμβρίου τροποποιείται τώρα προκειμένου να επέλθει μια ουσιαστική μεταβολή: ενώ η απόφαση του 2013 έδινε στους ελεγκτές το δικαίωμα να έχουν στατική εικόνα για το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού, η νέα απόφαση –που υπογράφεται αυτή τη φορά από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη- θα επιτρέπει την πρόσβαση και στις αναλήψεις και τις καταθέσεις που έγιναν σε βάθος 10ετίας. Μάλιστα, οι ελεγκτές θα μπορούν να ενημερώνονται όχι μόνο για τα ποσά που προστέθηκαν και αφαιρέθηκαν αλλά ακόμη και για τον αριθμό του λογαριασμού με τον οποίο υπάρχει η συναλλαγή.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ. Μέσω αυτής της εφαρμογής –και με χρήση των υπολογιστών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων- τα στοιχεία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά από τις τράπεζες. Πρόσβαση στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών θα έχουν μόνο διαπιστευμένοι χρήστες.
Οι ελεγκτές της εφορίας, μέσω της εφαρμογής της ΔΗΛΕΔ θα μπορούν για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, να ζητούν για έναν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό τις κινήσεις συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Η τράπεζα, θα επιστρέφει όλες τις συναλλαγές που επηρεάζουν το υπόλοιπο της κατάθεσης. Λόγω της εμπιστευτικότητας των στοιχείων –πλέον γίνεται λόγος για πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών- τα στοιχεία θα στέλνονται κρυπτογραφημένα από τις τράπεζες. Τι θα περιλαμβάνει η απάντηση της τράπεζας; Από την ημερομηνία της κάθε συναλλαγής και το ποσό μέχρι το είδος της κίνησης (ανάληψη, κατάθεση, μεταφορά κλπ) αλλά και την εξέλιξη του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμού.
Το επόμενο βήμα θα είναι η ενεργοποίηση του λογισμικού που θα επιτρέπει την αυτόματη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών όσων οφείλουν στο δημόσιο. Η νομοθετική διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί και το μόνο που μένει η ενεργοποίηση του συστήματος. Η εφορία, θα στέλνει τα ποσά των οφειλετών στις τράπεζες ηλεκτρονικά και οι τράπεζες θα δεσμεύουν αυτόματα τα ποσά. Για την δέσμευση, θα ενημερώνονται επίσης αυτόματα οι εφορίες και η κατάσχεση των ποσών θα ολοκληρώνεται μέσα σε πέντε ημέρες.
Facebook Comments