Η οικονομική στήριξη που έδωσε το Δημόσιο στις ελληνικές τράπεζες επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό κατά σχεδόν 12,5% του ΑΕΠ – ήτοι περίπου 23 δισεκατομμύρια ευρώ – και αύξησε το χρέος κατά την επταετία μεταξύ 2008 και 2014, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η χώρα μας ήταν ένα από τα τέσσερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που υπέστησαν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επιβάρυνση στην επταετή προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον τραπεζικό τομέα, πίσω μόνο από την Ιρλανδία, όπου το συνολικό πλήγμα στον προϋπολογισμό έφτασε το 24,1% του ΑΕΠ.

Ιδιαίτερα μεγάλες επιβαρύνσεις υπέστησαν επίσης η Σλοβενία (12% του ΑΕΠ) και η Κύπρος, όπου οι δαπάνες ανήλθαν στο 8,5% της οικονομικής δραστηριότητας. Τα ποσοστά για τις τέσσερις αυτές χώρες είναι σαφώς πάνω από τη δημοσιονομική επιβάρυνση που υπέστη η οικονομία ολόκληρης της ευρωζώνης, η οποία ανήλθε στο 1,8%.

Αντίθετα, οι συνέπειες της στήριξης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν σαφώς πιο μικρές στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της νομισματικής ένωσης. Η επιβάρυνση διαμορφώθηκε στο 1,3% του ΑΕΠ στη Γερμανία και στο 4,4% στην Ισπανία, ενώ Γαλλία και Ιταλία αποκόμισαν μάλιστα μικρά οφέλη – 0,1% του ΑΕΠ – από τις τράπεζες, λόγω των επιστροφών-κερδών από τις υποστηρικτικές επενδύσεις τους.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, σε επίπεδο ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 4,8% του ΑΕΠ. Ιρλανδία και Ελλάδα όμως ξεχώρισαν αρνητικά, καθώς επωμίστηκαν πολύ μεγαλύτερο βάρος, με το εθνικό χρέος τους να αυξάνεται κατά 22,6% και 22,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Συνολικά, η βοήθεια που έδωσε η ευρωζώνη στον τραπεζικό τομέα ανήλθε στο 8% του ευρω-ΑΕΠ, και εξ αυτών μόλις το 3,3% είχε ανακτηθεί ή επιστραφεί στα δημόσια ταμεία έως τα τέλη του 2014.

Η Ευρωτράπεζα σημειώνει πως το μέγεθος της συνολικής βοήθειας, περίπου 800 δισεκ. ευρώ, είναι στην ίδια τάξη μεγέθους με παλαιότερες τραπεζικές κρίσεις και προσθέτει ότι η μεγάλη αύξηση του χρέους στη ζώνη του ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης οφείλεται μόνο σε μικρό βαθμό στην στήριξη των τραπεζών.

Στην μελέτη επισημαίνεται ωστόσο πως το μέγεθος της ανάκτησης-επιστροφής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Υπογραμμίζει δε ότι η συνεχιζόμενη έκθεση των 19 χωρών-μελών στον τραπεζικό κλάδο είναι ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψη οι κρατικές εγγυήσεις που έχουν δοθεί και βρίσκονται ακόμα σε ισχύ (2,7% του ευρω-ΑΕΠ).

Όλα τα ποσοστά ΑΕΠ στο κείμενο αφορούν το ευρωζωνικό και κρατικό ΑΕΠ του 2014.
 

Facebook Comments