Έχουμε αρκετή μεταρρυθμιστική δυναμική για να συνεδριάζουμε δύο φορές το μήνα, είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, που όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδριάζει «στη σκιά της εντεινόμενης αναταραχής στη γειτονιά μας», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής αλλά και στήριξης στην ενέργεια και ειδικότερα στην επιδότηση των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα.
«Τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο, γι αυτό προχωράμε σε παρέμβαση», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος επίσης στο πρόγραμμα «Απόλλων» αλλά και σε παρεμβάσεις «κατά της μάστιγας των ρευματοκλοπών που ανέρχονται στο 5% της αγοράς ενέργειας και είναι προκλητική αδικία». Για το θέμα θα μιλήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί στη συνέχεια, είπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητοστάκης δήλωσε ότι δεν γίνεται επτά στους δέκα επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό, αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων από επαγγελματίες.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η πυξίδα της κυβέρνησης δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις. «Οσα ανακοίνωσα στη ΔΕΘ γίνονται πλέον νόμος. Ρυθμίσεις για τα POS, την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρέπει να δούμε τη στρεβλή εικόνα για να την αλλάξουμε. Δεν γίνεται οι περισσότεροι εργοδότες να δηλώνουν λιγότερα από τον υπάλληλό τους», τόνισε.
Με τεκμαρτό εισόδημα από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι
«Από το 2024 οι επαγγελματίες αποκτούν σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. «Αποκτούν ωστόσο και ένα επιπρόσθετο κίνητρο για φορολογική συνέπεια. Παράλληλα, όσοι έχουν κέρδη πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 2024 αυτόματα από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: Επισπεύδουμε το μέτρο αντί να εφαρμοστεί από το 2025, γιατί εμπιστευόμαστε το νέο σύστημα.
Ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμαυνα, διαχωρίζει ωστόσο της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και σε συνεργασία με άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Κύπρος, εξετάζουμε διόδους μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης και υπστηρίζουμε οριστική λύση του παλαιστινιακού μέσω της λύσης δύο κρατών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη έση Ανατολή, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε θέματα «που βελτιώνουν την καθημερινότητα με πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις».
Τα θέματα της σημερινής ατζέντας δεν εξαντλούνται εδώ. Όλα όμως τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα, κατατείνουν στον στόχο τον οποίο έχουν θέσει εξ αρχής: μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη.
Facebook Comments