Αισιόδοξος για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης DBRS, έπειτα από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Όπως επισημαίνει, οι ισχυρές επιδόσεις του περασμένου έτους ενισχύουν περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ του κλάδου το 2024.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα, ο οίκος επισημάνει πως οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες σημείωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 3,6 δισ. ευρώ το 2023, μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση, αν και το 2022 περιελάμβανε σημαντικά θετικά μη επαναλαμβανόμενα εμπορικά κέρδη και άλλα έσοδα. Τα έσοδα το 2023 ενισχύθηκαν από την ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), καθώς τα χαρτοφυλάκια δανείων και χρεογράφων έχουν υψηλότερες αποδόσεις ενώ το κόστος χρηματοδότησης των καταθέσεων έχει αυξηθεί οριακά.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η DBRS, η θέση ρευστότητας του κλάδου παραμένει υγιής με έναν μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) άνω του 200%, μέσο δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (NSFR) περίπου 135%, και ένας μέσος δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 67% στο τέλος του 2023.
Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών συνέχισε να ενισχύεται το 2023, υποστηριζόμενη από την παραγωγή σταθερής κερδοφορίας και τις εκδόσεις χρέους. Στο τέλος του 2023, ο μέσος όρος πλήρως δείκτης CET1 fully loaded ήταν 15,6% ενώ ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων ήταν 19%, από 14% και 17% αντίστοιχα στο τέλος του 2022. Αυτό το επίπεδο των δεικτών κεφαλαίου εξασφαλίζει επαρκή μέσα προσωρινά αποθέματα περίπου 560 μ.β και 430 μ.β αντίστοιχα για τον CET1 και το συνολικό κεφάλαιο πάνω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, αφού ληφθούν υπόψη οι πληρωμές μερισμάτων που η ελληνικές τράπεζες αναμένουν να ξαναρχίσουν το 2024 με την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων.
Ωστόσο, όπως τονίζει η DBRS, η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει σχετικά ασθενής με τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) να αντιπροσωπεύουν περίπου το 56% του κεφαλαίου CET1 στο τέλος του 2023, αν και μειωμένο από 63% ένα χρόνο νωρίτερα.
“Τα υψηλότερα βασικά έσοδα και ο έλεγχος του κόστους υποστήριξαν τα αποτελέσματα το 2023 παρά την αύξηση του πιστωτικού κόστους”, δήλωσε ο Andrea Costanzo, Αντιπρόεδρος της Morningstar DBRS και επικεφαλής αναλυτής του οίκου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. “Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα καθώς και οι πρόσφατες καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν τελικά σε άνοδο της όρεξης των επενδυτών, επιτρέποντας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ολοκληρώσει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες”.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments