Σε διαβούλευση κατατέθηκε το νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις”, το οποίο όμως αποπειράται να τροποποιήσει σε αρκετά του σημεία τον ισχύοντα νόμο για την προστασία των ζώων συντροφιάς 4830/2021.

Χωρίς να έχουν ακόμα ψηφιστεί, η διάταξη προβλέπει το παράβολο για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους, προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη και αποστολή DNA, να μειωθεί στα 70 ευρώ από τα 135 που είναι σήμερα και, ιδίως, για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ. Παράλληλα, το ανώτατο όριο αμοιβής των κτηνιάτρων για την εργασία αυτή και την αποστολή του υλικού αυξάνεται από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η δαπάνη για τη λήψη και αποστολή DNA ανέρχεται κατ΄ ανώτατο στα 90 ευρώ για τους κυνηγετικούς σκύλους αντί 160 που είναι σήμερα, και στα 120 ευρώ για τα λοιπά ζώα συντροφιάς. Η αποστολή DNA για τους ποιμενικούς σκύλους εξακολουθεί να εφαρμόζεται χωρίς να καταβάλεται παράβολο.

Κάτι το οποίο εγείρει έντονο προβληματισμό είναι ότι σε περιπτώσεις παραβάσεων που σχετίζονται με την παράλειψη στείρωσης ή αποστολής DNA, το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εάν, εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε στείρωση ή αποστολή DNA του ζώου του. Το ίδιο θα γίνεται ακόμα και με τα ζώα που δε φέρουν καταχωρημένη ηλεκτρονική σήμανση, δηλαδή θα δίνεται η προσθεσμία 10 εργάσιμων ημερών και μόνο αν δε συμμορφωθεί ο ιδιοκτήτης θα βεβαιώνεται το πρόστιμο. «Ο νόμος 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς έχει ως κεντρική φιλοσοφία τον περιορισμό της αδεσποτίας και τη βελτίωση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς. Η καθιέρωση των προστίμων δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά παιδευτικό. Ως εκ τούτου, με το προτεινόμενο άρθρο δίνεται η δυνατότητα διαγραφής του προστίμου για παράλειψη σήμανσης ή στείρωσης ή αποστολής γενετικού υλικού, αν θεραπευτεί η παράβαση εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωσή της. Δηλαδή, για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι η δημοτική αστυνομία επιβάλει πρόστιμο για τον κηδεμόνα ζώου συντροφιάς που δεν έχει σημανθεί. Αν ο υπόχρεος, προβεί σε σήμανση του ζώου εντός δέκα ημερών από την παράβαση, τότε αυτή διαγράφεται, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, είναι κάτι το οποίο είναι πιθανό να αποτελέσει αντικίνητρο για την ηλεκτρονική σήμανση, αφού ο ιδιοκτήτης του ζώου θα έχει πρόστιμο μόνο και εάν δε συμμορφωθεί κατόπιν ελέγχου. Άρα δε χρειάζεται από πριν να έχει προχωρήσει σε σήμανση ή στείρωση του ζώου. Αναιρείται ο παραδειγματικός και αποτρεπτικός χαρακτήρας του ελέγχου.

Επίσης, η παράταση της προθεσμίας για τη στείρωση ή λήψη γενετικού υλικού (DNA) μπαίνει στον πάγο και φτάνει τον Ιούλιο του 2025… Με το υπουργείο Εσωτερικών να δηλώνει ότι δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να δώσει γενετικό υλικό αν δεν επιθυμεί τη στείρωση του ζώου του, έχει ως σκοπό τον δραστικό περιορισμό των αδέσποτων ζώων. Και ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται το ύψος του παραβόλου λήψης γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς από τα 135 ευρώ στα 70 ευρώ και, ιδίως για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 50 ευρώ, αυξάνεται το προβλεπόμενο όριο αμοιβής των κτηνιάτρων για τη συγκεκριμένη εργασία έως 50 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των εξόδων αποστολής του υλικού, από τα 25 ευρώ που προβλέπονται σήμερα, και μετατίθεται η προθεσμία για την έναρξη επιβολής των οικείων προστίμων την 01.07.2025. Ωστόσο, πλέον ο κτηνίατρος που θα λαμβάνει DNA δεν θα είναι απαραίτητα μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Οι δήμοι, εφόσον έχουν διαχειριστεί ορθά ένα αδέσποτο ζώο, δεν φέρουν ευθύνη για την πρόκληση ατυχήματος. Όπως, επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπεται η απαλλαγή των δήμων από οποιαδήποτε ευθύνη από τροχαίο που προκαλείται από αδέσποτα ζώα συντροφιάς, καθώς είναι πρακτικά αδύνατη η λήψη μέτρων ικανών να αποτρέψουν την οποιαδήποτε κίνηση αδέσποτων ζώων στα όρια των δήμων, η οποία δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε τροχαίο ατύχημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν επιχειρησιακό σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για τη βέλτιστη διαχείριση των ζώων συντροφιάς.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 44 αποσαφηνίζεται ότι η υποχρέωση εγγραφής στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς αφορά αποκλειστικά τα σωματεία που έχουν στους σκοπούς τους τη φροντίδα ζώων συντροφιάς. Συνεπώς, για αυτά και μόνο τα συγκεκριμένα σωματεία, απαιτείται να έχουν εγγραφεί στο ΕΜΖΣ προκειμένου να μπορούν να παρίστανται για υποστήριξης κατηγορίας σε ποινικές δίκες για αδικήματα του ν.4830/2021, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Βέβαια αυτό ίσως να πρέπει να περιλαμβάνει και κάποια ειδική μέριμνα για τα σωματεία και τους οργανισμούς που προστατεύουν άλλα είδη ζώων, όπως πχ άγρια και ιπποειδή μιας και ο νόμος 4830/2021 λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας από την κακοποίηση για κάθε είδους ζώο.

Facebook Comments