Στις ΗΠΑ είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του πλανήτη. Οι αμερικάνικες κάλπες δεν είναι ποτέ ασήμαντες για την παγκόσμια οικονομία, δεδομένου του κυρίαρχου ρόλου των ΗΠΑ, αλλά αυτή τη φορά ο πιθανός αντίκτυπος θεωρείται πιο εκτεταμένος από ότι σε προηγούμενες εκλογές.

Εκτός από την Κίνα η οποία είναι αντιμέτωπη με δασμούς της τάξης του 60%, στο επίκεντρο βρίσκεται η Ευρώπη. Ενώ υπό μία προεδρία της Κάμαλα Χάρις, αναμένεται πολιτική συνέχεια, μια νίκη Τραμπ θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά τις παγκόσμιες εμπορικές και επενδυτικές ροές. Έρευνα που παρουσιάστηκε στο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας υποστήριξε ότι οι δασμοί Τραμπ θα οδηγούσαν το ΑΕΠ της ευρωζώνης σε πτώση τουλάχιστον 1%. Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις της Goldman Sachs, ενώ το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο έχει εκτιμήσει ότι οι δασμοί θα μειώσουν το γερμανικό ΑΕΠ κατά 1,2%-1,4% έως το 2028.

Όπως προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μία πιθανή νέα προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές εμπορικές προκλήσεις για την ΕΕ, ιδιαίτερα εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μια πιο περιοριστική προσέγγιση στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την εξωτερική πολιτική,. Όπως σημειώνει, μια πιθανή αύξηση των δασμών θα είχε αρχικά μέτριο αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες της ΕΕ, αλλά θα μπορούσε να χτυπήσει σημαντικά την ήδη αδύναμη ανάπτυξη. Κατά τον οίκο, οι δασμοί των ΗΠΑ θα επιδεινώσουν τις υπάρχουσες προκλήσεις της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας, η οποία ήδη αντιμετωπίζει κυκλικές και διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της ευρωζώνης και να διευρύνει το χάσμα της οικονομικής απόδοσης με τις ΗΠΑ. Ο πρόσθετος κίνδυνος ανάπτυξης θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα και το χρέος.

Εάν ο Τραμπ βγει νικητής, αυτό θα επιτάχυνε τις διαρθρωτικές αλλαγές που αποτελούν σημαντική πρόκληση για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου προστατευτισμού, των μειωμένων ευκαιριών εξαγωγών προς την Κίνα και τις ΗΠΑ και την ανάγκη να δαπανηθούν περισσότερα για την άμυνα σε μια εποχή που οι δημοσιονομικές θέσεις είναι τεταμένες.

Με λίγα λόγια, μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές θα επηρέαζε την οικονομία της ευρωζώνης μέσω πολλών καναλιών, με τα σημαντικότερα να είναι οι υψηλότεροι δασμοί, η μεγαλύτερη πίεση για αποσύνδεση από την Κίνα, η μειωμένη υποστήριξη για την Ουκρανία, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και το ισχυρότερο δολάριο, όπως επισημαίνει και εξετάζει έτσι λεπτομερώς κάθε ένα από αυτά τα θέματα.

Πάντως, εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο των δασμών, θα υπήρχε κόστος για την Ευρώπη και από την ευρύτερη στροφή προς τον προστατευτισμό, σημειώνουν οι αναλυτές. Για παράδειγμα, εάν ο Τραμπ ακολουθούσε τον απειλούμενο δασμό του 60% στην Κίνα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που εξάγουν σε τρίτες χώρες ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος ανταγωνισμός από κινεζικές εταιρείες που θέλουν να ανακατευθύνουν τις εξαγωγές τους από τις ΗΠΑ. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν κίνδυνοι για την Ευρώπη από την κλιμάκωση των εμπορικών φραγμών ΗΠΑ-Κίνας που θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Κατά την UBS, το εμπόριο και η άμυνα είναι οι δύο τομείς της Ευρώπης επηρεάζονται το περισσότερο από το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. τόσο σε εξαγωγές όσο και σε εισαγωγές.

Όπως επισημαίνει, μια προεδρία Χάρις θα αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική συνέχεια και ενδεχομένως μια πιο προβλέψιμη πορεία πολιτικής στον τομέα της άμυνας, με δέσμευση για μια πολυμερή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και της εμπορικής πολιτικής. Αυτό είναι ένα πιο θετικό τοπίο για τους επενδυτές και θα θέσει χαμηλότερους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Αντίθετα, μια προεδρία Τραμπ δυνητικά δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις για τους επενδυτές.

Όσον αφορά το εμπόριο, τα πιο ακραία μέτρα για τους δασμούς που έχουν τεθεί στην εκστρατεία του Τραμπ αποτελούν αξιόπιστες αρχικές απειλές για την επίτευξη των στόχων του για μείωση του εμπορικού ελλείμματος και προώθηση της αμερικανικής μεταποίησης, ακόμα κι αν μια τέτοια κίνηση είναι τελικά χαλαρή ή μειωμένη. Το πόσο θα διαρκέσει αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αντιδράσει η ΕΕ. Κατά την άποψή της UBS, μία κυβέρνηση Τραμπ εγκυμονεί κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία βραχυπρόθεσμα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων.

Ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της άμυνας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, οι ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν ήδη ότι πρέπει να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στην άμυνα τα επόμενα χρόνια, και αυτό έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για την οικονομία η οποία παρουσιάζει αδυναμίες, όπως τόνισαν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας. Οπότε ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα είναι σημαντικός.

Με τους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την ήπειρο να αντιμετωπίζουν μια περίοδο εξυγίανσης μετά από μια σημαντική αύξηση των δαπανών τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και της ενεργειακής κρίσης, περαιτέρω πίεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε να θέσει σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία. Κατά την UBS, μια προεδρία Τραμπ αυξάνει τον κίνδυνο να αυξηθούν οι δαπάνες νωρίτερα, ενώ μια προεδρία Χάρις μπορεί να δώσει στην Ευρώπη περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα πάντως με την Capital Economics, δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει έναν γενικό δασμό 10% στις εισαγωγές και μερικές φορές πρότεινε δασμούς 20%, σίγουρα θα υπάρξει ένα πρόσθετο κόστος για τους εξαγωγείς της ευρωζώνης και θα επιβραδύνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ωστόσο, το πλήγμα στην οικονομία της ευρωζώνης θα ήταν μικρότερο απ’ ό,τι φοβούνται πολλοί. Ένας λόγος γι’ αυτή τη σχετικά χαμηλή εκτίμηση είναι ότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μικρό μερίδιο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Facebook Comments