Η UBS παραμένει αρκετά αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά το περιβάλλον της διεθνούς αβεβαιότητας, ενώ αποδίδει τα εύσημα στην προσπάθεια της Αθήνας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αισθητή μείωση του δημοσίου χρέους.

Ειδικότερα, για την επόμενη χρονιά αναμένει μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,8% (ανεβάζοντας τον πήχυ σε σχέση με την επίσημη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης), ενώ για το 2026 «βλέπει» επιβράδυνση στο 2,3%. Για τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης η εκτίμηση της UΒS είναι 2,5%.

Όπως εξηγεί στην έκθεσή της η UBS για την επόμενη διετία ως καύσιμο για την ανάπτυξη θα λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί πόροι, με τις χορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης να φτάνουν στο 4% του ΑΕΠ το 2025 και στο 4,6% το 2026 από 2,3% το 2024.

Οι πάγιες επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 8.5% τα δύο επόμενα χρόνια, έναντι ρυθμούς αύξησης 5% στη διετία 2023 – 2024. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι από τα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα, μόνο τα 5,4% (55%) έχουν ήδη απορροφηθεί, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια ακόμη. Το συνολικό ποσό αναμένεται να ανέλθει στα 12,4 δισ. ευρώ.

Η UBS πιστεύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 2,5% του ΑΕΠ για το 2025 και του στόχου 2,4% του ΑΕΠ για το 2026 (που είναι το σταθερό επίπεδο για την περίοδο 2026-2028).

Υπάρχουν δύο βασικές εξελίξεις που υποστηρίζουν αυτόν τον στόχο.

Πρώτον, το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2024, το σωρευμένο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε τα 13,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τόσο τον στόχο των 4,7 δισ. ευρώ όσο και το πρωτογενές πλεόνασμα 6,1 δισ. ευρώ του περασμένου έτους για την αντίστοιχη περίοδο. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη ορισμένα λογιστικά ζητήματα (ταμειακή και δεδουλευμένη βάση), η προσαρμοσμένη υπεραπόδοση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου είναι 2,1 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ. Αυτό, τονίζει η UBS, καθιστά αρκετά βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει τον ανοδικά αναθεωρημένο στόχο πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 2,4% του ΑΕΠ φέτος (ο προηγούμενος στόχος ήταν 2,1% του ΑΕΠ).

Η κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης πρόσφατα τις περισσότερες φορολογικές προβλέψεις της υψηλότερα (φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων, ΦΠΑ και φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ), γεγονός που αντικατοπτρίζει επίσης μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής.

Δεύτερον, υπάρχει ένα αυστηρό όριο δαπανών που ορίζεται από τα ανώτατα όρια για την αύξηση των καθαρών εθνικών χρηματοδοτούμενων πρωτογενών δαπανών: 3,6-3,7% για τα επόμενα δύο χρόνια (δηλαδή κάτω από τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ).

Η UBS σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπει ότι ο δείκτη του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω και γρήγορα: εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 152% του ΑΕΠ φέτος στο 146% του ΑΕΠ το 2025 και στο 140% του ΑΕΠ το 2026. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι κάπως πιο συντηρητικές. στο 143% για το 2026. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments