Ανάπτυξη 2,2% φέτος αναμένει η Moody’s Analytics για την Ελλάδα, από 2,3% το 2024 ενώ εκτιμά ότι πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι πιθανό να διατηρήσει τον ονομαστικό πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως προειδοποιεί, τα υψηλά επίπεδα παγκόσμιας γεωπολιτικής αναταραχής ενέχουν σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα όπως σημειώνει στη σχετική έκθεση ο αναλυτής και assistant director της Moody’s Analytics, Μιχάλης Γραμματικόπουλος, η ελληνική οικονομία καταγράφει καλές επιδόσεις, με το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου 2024 να αυξάνεται κατά 2,4% σε ετήσια βάση, τη στιγμή που η ευρωζώνη αναπτύχθηκε μόνο κατά 1%.

Οι κύριοι συντελεστές στην ελληνική ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου ήταν η κατανάλωση και οι εξαγωγές. Οι καθαρές εξαγωγές συνέχισαν να επιβαρύνουν με την αύξηση των εισαγωγών να ξεπερνά σημαντικά την αύξηση των εξαγωγών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών. Το σημαντικότερο είναι ότι το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 15 ετών.

Τούτου λεχθέντος, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία και αντιμετωπίζει μια σειρά από καθοδικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η υπερεξάρτηση από τον τουρισμό σηματοδοτεί την ανάγκη αλλαγής

Η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης με σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού της να συμμετέχει σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό και σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών της να προέρχονται από τη συγκεκριμένη βιομηχανία, όπως επισημαίνει ο κ. Γραμματικόπουλος. Ωστόσο, παρά τις ισχυρές επιδόσεις μετά την πανδημία, τα εθνικά στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 δείχνουν σημάδια αδυναμίας. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 4,3% από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Αυτό, κατά τον ίδιο, μπορεί να σημαίνει ότι οι τουρίστες έχουν

Πάντως, παρά την πρόσφατη αυτή αποδυνάμωση, η δύναμη του τουρισμού συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές ακινήτων και οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να ανθούν, όπως επισημαίνει. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν 17% σε ετήσια βάση Ωστόσο, τα τρέχοντα επίπεδα αδειών παραμένουν περίπου 55% χαμηλότερα από ό,τι πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η τρέχουσα προσφορά δεν μπορεί να καλύψει την υπάρχουσα ζήτηση.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 14,2% το 2023 και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά 7,7% το 2024. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωζώνη, όπου οι τιμές μειώθηκαν 1,2% το 2023 και αναμένεται να έχουν αυξηθεί μόλις 1,2% πέρυσι. “Προβλέπουμε ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί κάτω από το 6% φέτος, αλλά αυτό θα εξακολουθεί να υπερβαίνει τον μέσο όρο της ευρωζώνης”, τονίζει ο κ. Γραμματικόπουλος.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments