H Γερμανία βυθίζεται σε ύφεση – Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα
Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 2024 κατά 0,2%, ενώ την προηγούμενη χρονιά, το 2023, κατά 0,3%.
Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 2024 κατά 0,2%, ενώ την προηγούμενη χρονιά, το 2023, κατά 0,3%.
Έναν σχεδόν μήνα πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου, τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τη γερμανική οικονομία.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, η Γερμανία έχει διολισθήσει για δεύτερη χρονιά σε ύφεση. Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 2024 κατά 0,2%, ενώ την προηγούμενη χρονιά, το 2023, κατά 0,3%.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Ρουτ Μπραντ η διετής ύφεση οφείλεται σε βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της γερμανικής οικονομίας. Σε αυτά προστίθενται οι πιέσεις που δέχεται η γερμανική οικονομία από την Κίνα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και από τα προηγούμενα χρόνια της ενεργειακής κρίσης μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σωρεία παραγόντων θέτουν εμπόδια στην ανάκαμψη
Σύμφωνα με ανάλυση της γερμανικής ραδιοφωνίας DLF, ένας ακόμη βασικός λόγος που ωθεί τη γερμανική οικονομία σε ύφεση είναι η μείωση των γερμανικών εξαγωγών κατά 0,2%, από τις οποίες εξαρτάται η γερμανική οικονομία, η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και η αποτυχία σύγκλισης μεταξύ των μισθών και των τιμών της αγοράς, δεδομένου ότι η καταναλωτική διάθεση των Γερμανών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Οι πρόωρες εκλογές, οι μακρές διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία που θα ακολουθήσουν, η έλλειψη -προς το παρόν- προϋπολογισμού και οι εκκρεμείς αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική οικονομική πολιτική και το σχέδιό του για επιστροφή στον προστατευτισμό δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα και στη γερμανική οικονομία.
Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα
Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εμφάνιση νέων πληθωριστικών πιέσεων, την στιγμή που ο πληθωρισμός στην χώρα μας είναι ακόμη υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ένας πληθωρισμός που θα έρθει από αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, θα απειλήσει ένα πληθωριστικό “σπιράλ” σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Άλλωστε, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, φυσικό αέριο και τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αύξησαν τον πληθωρισμό κατά 0,2% σε ετήσια βάση.
Facebook Comments