Στο asset management των ελληνικών τραπεζών επικεντρώνεται για μία ακόμη φορά η Jefferies τονίζοντας ότι υπάρχει μία τεράστια ευκαιρία για δημιουργία εσόδων από προμήθειες καθώς σε αυτό το κομμάτι η Ελλάδα αν και έχει καταγράψει σημαντική βελτίωση, υστερεί σε σχέση τόσο με τη Νότια Ευρώπη όσο και την Ε.Ε. γενικότερα.

Ειδικότερα, στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν την πρόοδο τόσο του δ’ τριμήνου όσο και του 2024 συνολικά, όσον αφορά τα κεφάλαια υπό διαχείριση των ελληνικών τραπεζών (AUMs), σημειώνει η Jefferies. Εκτιμά πως κατέγραψαν αύξηση 7% στα AUMs σε τριμηνιαία βάση και 40% για το 2024. Η Εθνική είχε την ισχυρότερη απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αυξάνοντας τόσο το μερίδιο αγοράς όσο και τις καθαρές πωλήσεις οι οποίες ήταν και οι υψηλότερες, όπως προσθέτει.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς, η Jefferies επισημαίνει ότι η Eurobank διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2024, στο 26% και η Εθνική το μικρότερο στο 14%.

Τον προηγούμενο μήνα η Εθνική Τράπεζα είδε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 39 μονάδες βάσης ενώ και σε ετήσιο επίπεδο κατέγραψε την καλύτερη επίδοση με αύξηση 360 μ.β. Η ΕΤΕ έχει αυξήσει το μερίδιο της από 11% σε 14% το 2024, όπως τονίζει ο οίκος, ενώ οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες είχαν συνολικό μερίδιο αγοράς 84% τον περασμένο μήνα, από 79% τον Δεκέμβριο ου 2023.

Σε ό,τι αφορά τις καθαρές πωλήσεις ήταν επίσης ισχυρότερες τον Δεκέμβριο, επισημαίνει η Jefferies. Συγκεκριμένα έφτασαν τα 467 εκατ. ευρώ συνολικά μετά από 299 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είδαν καθαρές ροές ως ποσοστό των κεφαλαίων υπό διαχείριση, 3% τον περασμένο μήνα με την Εθνική Τράπεζα να είναι η ισχυρότερη με 5%. Και σε επίπεδο τετάρτου τριμήνου, η ΕΤΕ είχε την ισχυρότερη επίδοση με καθαρές ροές 430 εκατ. ευρώ (16% των κεφαλαίων υπό διαχείριση).

Σε ό,τι αφορά την ολόκληρου του περασμένου έτους, οι καθαρές πωλήσεις των τεσσάρων συστημικών ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ, με 60% ετήσια άνοδο (3 δις. ευρώ το 2023). Αυτοί οι ισχυροί αριθμοί είναι θετικοί για τις προοπτικές των προμηθειών των ελληνικών τραπεζών για το 2025, αναφέρει ο οίκος.

Όπως επισημαίνει η Jefferies, στο μέτωπο των προμηθειών υπάρχει μία σημαντική ευκαιρία καθώς η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. αλλά και τις χώρες του Νότου.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ελληνικών τραπεζών είναι στις 55 μονάδες βάσης με κάποια διαφοροποίηση: Η Πειραιώς έχει την υψηλότερη με 74 μονάδες βάσης και η Εθνική τη χαμηλότερη στις 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023. Σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Ελλάδα υστερεί έναντι των άλλων χωρών με τα υπό διαχείριση κεφάλαια ως ποσοστό του ΑΕΠ να είναι στο 10% περίπου έναντι του μέσου όρου στην Ε.Ε. στο 35%.

Συγκρίνοντας τα υπό διαχείριση κεφάλαια με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης χαμηλότερα, στο 10%, έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου, του 46%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments