Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση, καθώς οι εικασίες και τα σενάρια γύρω από τον θάνατο του Βασίλη Καλόγηρου, γιου της εισαγγελέως Εφετών Λαρίσης Σοφίας Αποστολάκη-Καλογήρου, έχουν λάβει διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις κατηγορίες που εμπλέκουν την κυβέρνηση σε μια υποτιθέμενη «παραγγελία» θανάτου, με σκοπό την παρεμπόδιση της έρευνας για την τραγωδία των Τεμπών.

Τα σενάρια, τα οποία ξεκίνησαν από τα social media και διάφορα περιθωριακά μέσα ενημέρωσης, έφτασαν μέχρι το Κοινοβούλιο, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να διατυπώνουν ευθείες κατηγορίες και υπονοούμενα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση, ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου μίλησε ευθέως για «δολοφονία» και υπονόησε ότι πρόκειται για μήνυμα προς τη Δικαιοσύνη.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί για την πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης και την κοινωνική δυναμική που αποκτούν τέτοιες θεωρίες. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η διασπορά ακραίων συνωμοσιολογικών αφηγημάτων θέτει σε κίνδυνο τη θεσμική σταθερότητα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναμένεται να υιοθετήσει σκληρή ρητορική σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ ήδη στη Βουλή, υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασαν έντονα.

Ο Μάκης Βορίδης, εμφανώς εκνευρισμένος, καταφέρθηκε εναντίον των βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους για διασπορά ακραίας συνωμοσιολογίας και ανεύθυνες δηλώσεις. Κατηγόρησε συγκεκριμένα τον Παύλο Πολάκη και τον Αλέξανδρο Καζαμία για τις αναφορές τους στην υπόθεση, ενώ τόνισε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει την υπομονή να περιμένει την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση πριν προβεί σε σοβαρές κατηγορίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί ακραίες επιθέσεις, από κατηγορίες για παιδεραστία και λαθρεμπόριο μέχρι πλέον για δολοφονίες. Χαρακτήρισε τις κατηγορίες αβάσιμες και άδικες, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «αντιπολίτευση του μακελειού». Παρόμοια τοποθέτηση είχε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι η αντιπολίτευση δημιουργεί μια εικόνα «κυβέρνησης δολοφόνων», θέτοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως επικεφαλής μιας υποτιθέμενης «εγκληματικής συμμορίας».

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σκληρότερης στάσης απέναντι σε όσους διασπείρουν τέτοιες θεωρίες, είτε μέσω νομικών ενεργειών είτε μέσω εντατικοποίησης της επικοινωνιακής της στρατηγικής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος στο Thessaloniki Summit, αναλόγως της εξέλιξης της υπόθεσης, ενώ η συμμετοχή του στην άτυπη Σύνοδο για την Ουκρανία υπό τον Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται να διαμορφώσει την ευρύτερη πολιτική του στρατηγική για τις επόμενες ημέρες.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments