Όσο και αν πανηγύρισαν στο στρατηγείο της CDU ο Φρίντριχ Μερτς γνωρίζει τις δυσκολίες της επόμενης μέρας. Αν τηρήσει τη δέσμευσή του να μην συνεργαστεί με την AfD, τότε η μοναδική του επιλογή είναι μάλλον να συγκυβερνήσει με το SPD, προφανώς όχι υπό τον Όλαφ Σολτς.

Οι κερδισμένοι

Ο Μερτς πάντως όπως και η Βάιντελ και η Αριστερά είναι οι κερδισμένοι της βραδιάς. Σε ποσοστά, αλλά και στις θέσεις που θα καταλάβουν την επόμενη μέρα εντός του πολιτικού συστήματος. Ο ένας θα γίνει επιτέλους καγκελάριος, η δεύτερη θα είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, η Die Linke θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι η «άλλη φωνή», που κάποιοι θεωρούσαν ότι είχε σιγήσει οριστικά.

Οι χαμένοι

Αυτό δύσκολα μπορούν να το ισχυριστούν πλέον οι Πράσινοι. Όχι μόνο γιατί έχασαν περίπου δυόμισι μονάδες, αλλά γιατί ουσιαστικά παγιώνονται ως ένα συστημικό, βολεμένο κόμμα, που έχει χάσει τον ριζοσπαστισμό του και την επαφή με τη νέα γενιά. Στηρίζεται ακόμα σε αντανακλαστικά μιας εκλογικής πελατείας που οικοδόμησε με κόπο, αλλά διαρκώς φθίνει.

Στους χαμένους και ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελευθέρων που, όπως όλα δείχνουν, αποχαιρετά την πολιτική, αλλά ελάχιστοι θα κλάψουν γι’ αυτό. Ο Όλαφ Σολτς είναι όμως ο πιο μεγάλος χαμένος της βραδιάς. Ίσως και να αισθάνεται αδικημένος από την Ιστορία. Επέλεξε να υπομείνει στωϊκά μια προεκλογική εκστρατεία που έμοιαζε με βασανιστήριο, όσο τα ποσοστά του δεν έλεγαν να ξεκολλήσουν. Κληρονόμησε μια χώρα που είχε τραβήξει χειρόφρενο, αλλά ούτε αυτός μπόρεσε να το λύσει. Μένει να φανεί αν ο διάδοχός του μπορεί να ξαναδώσει πνοή σε ένα μονίμως λαχανιασμένο κόμμα.

Μεγάλη άτυχη η Σάρα Βάγκενκνεχτ που μένει οριακά εκτός Βουλής.

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης δεν πρέπει να αργήσει. Σε αυτό συμφωνούν όλοι. Τους δυνατούς «αριθμητικούς» συνδυασμούς θα τους ξέρουμε μάλλον αργά τη νύχτα ή αύριο το πρωί. Οι πολιτικές προτιμήσεις του καθενός υποψήφιου πρωταγωνιστή των εξελίξεων θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

H νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δεν κατάφερε τελικά να υπερβεί το όριο του 5% κι έτσι μένει εκτός κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Άμεση συνέπεια: η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χρειάζεται πλέον μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο, ανοίγει επομένως ο δρόμος για να σχηματιστεί εκ νέου ο λεγόμενος «μεγάλος» συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Ο Στάρμερ θέλει συνεργασία με τους συντηρητικούς στη Γερμανία για να ενισχυθεί η «κοινή ασφάλεια»

Ο αρχηγός του FDP επιβεβαίωσε την παραίτησή του

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τα ποσοστά των κομμάτων και η κατανομή των εδρών διαμορφώνονται ως εξής:
⦁ CDU/CSU: 28,5% (+4,3) και 208 έδρες,
⦁ Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): 20,7% (+10,3) και 151 έδρες,
⦁ Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 16,5% (-9,2) και 121 έδρες,
⦁ Πράσινοι: 11,7% (-3) και 85 έδρες,
⦁ Η Αριστερά: 8,7% (+3,8) και 64 έδρες,
⦁ Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,9%.

Η AfD πρώτο κόμμα στα ανατολικά κρατίδια – Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο και την συνολική εικόνα να έχει πλέον ξεκαθαρίσει, αρχίζουν να ξεχωρίζουν ενδιαφέροντα επιμέρους στοιχεία των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία, με 20,7%, εξασφάλισε το υψηλότερο ποσοστό στην 11ετή ιστορία της, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που θέλουν την απήχησή της να είναι ευρύτερη στα ανατολικά κρατίδια της χώρας.

«Η Ανατολή βάφτηκε σκούρα μπλε», σχολίασε η Bild, παραπέμποντας στο χρώμα της AfD.

Στη Θουριγγία του αμφιλεγόμενου Μπγερν Χέκε, το ποσοστό της AfD έφθασε το 40%.

Στη Σαξονία ήταν 37,3%, στη Σαξονία-Ανχάλτη 37,15%, στο Βρανδεμβούργο 32,5% και στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία 35%.

Ωστόσο, η AfD επικράτησε επίσης σε δυο δυτικές περιφέρειες: στο Γκελζενκίρχεν (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) και στο Καϊζερσλάουτερν (Ρηνανία-Παλατινάτο).

Στο Βερολίνο, το οποίο θεωρείται εν μέρει τουλάχιστον τμήμα της πρώην ανατολικής Γερμανίας, επικράτησε αντίθετα το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), το οποίο εξασφάλισε 19,9%.

O απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) κέρδισε απευθείας εντολή στην εκλογική του περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου. Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) ήταν ανάμεσα στους αντιπάλους του.

Την απευθείας εντολή έχασε ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, όπως και η αρχηγός του κόμματος Φραντσίσκα Μπράτνερ στην Χαϊδελβέργη.

Παρότι διπλασίασε το ποσοστό της, η αρχηγός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) έχασε την απευθείας εκλογή στην περιφέρεια του Μπόντενζε, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κερδίζει όλες τις περιφέρειες στη Βαυαρία, ωστόσο το 37,2% που κατέγραψε είναι το τρίτο χειρότερο ποσοστό στην ιστορία της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του ARD, ψηφοφόροι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Φιλελευθέρων (FDP) μετακινήθηκαν κυρίως προς την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) – από την οποία ψηφοφόροι μετακινήθηκαν αυτή τη φορά στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και δευτερευόντως στη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).

Το SPD ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του, ο Λαρς Κλινγκμπάιλ, προτείνεται ομόφωνα από το προεδρείο του κόμματος ως υποψήφιος για την προεδρία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Ψηφοφορία για αυτό θα διεξαχθεί μεθαύριο Τετάρτη.

Εγγονός του άλλοτε καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, ο Γιοχάνες Φόλκμαν (CDU), κέρδισε απευθείας εντολή στην Έσση.

Πηγή και φωτό: DeutscheWelle.com & ΑΠΕ/ΜΠΕ

Facebook Comments