Υψηλά στο ραντάρ των διεθνών οίκων οι ελληνικές τράπεζες

Υψηλά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών και αναλυτών παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας καταγράψει εντυπωσιακό turnaround από την εποχή της κρίσης, έχοντας προσφέρει σημαντικές αποδόσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών και, με βάση τις τιμές-στόχους που δίνουν οι διεθνείς οίκοι, να είναι έτοιμες να προσφέρουν ακόμη υψηλότερες.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024 καθώς και των νέων επιχειρηματικών πλάνων, οι αναλυτές συνεχίζουν να δίνουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζοντας τον κλάδο ένα ισχυρό story ανάπτυξης και κορυφαίο επενδυτικό «στοίχημα.
‘Όπως σημείωσε πρόσφατα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι εντελώς διαφορετικό από την εποχή της ελληνικής κρίσης και ικανό να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Και η Fitch Solutions σημείωσε άλλωστε πριν μερικές ημέρες πως βλέπει τις ελληνικές τράπεζες στα… καλύτερά τους. ‘Όπως τόνισε, «βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας και είναι σε θέση να επιδιώξουν την ανάπτυξη και την επέκτασή τους τα επόμενα χρόνια, απαλλαγμένες από τα «βαρίδια» της κρίσης». Συγκεκριμένα ανέφερε πως «ο τραπεζικός κλάδος που στο παρελθόν ήταν από τους πιο προβληματικούς της Ευρώπης – με κακή ποιότητα ενεργητικού, συνεχιζόμενες ζημιές, μειωμένους όγκους δανείων και μεγάλη εξάρτηση από την έκτακτη ρευστότητα του μηχανισμού ELA-, γύρισε σελίδα τα τελευταία χρόνια».
Καθόλου τυχαία δεν είναι και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών στην οποία προχώρησε πρόσφατα η S&P δίνοντας επενδυτική βαθμίδας σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Όπως ανέφερε ο οίκος, εκτός από την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την εφαρμογή μακροπροληπτικών μέτρων, η αναβάθμιση των τεσσάρων τραπεζών έρχεται ως αποτέλεσμα της σταθερής λειτουργικής τους απόδοσης, καθώς οι συστημικές τράπεζες στοχεύουν επίσης στην ταχεία απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs), κάτι που θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου τους.
Με μπάρα εκθέσεών τους από τις αρχές του νέου έτους οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, με την Mediobanca να σημειώνει ότι οι τέσσερις συστημικές αποτελούν stories ανάπτυξης που στηρίζονται στη μακροοικονομική ανάκαμψη της χώρας, μετά από μια βαθιά φάση αναδιάρθρωσης. Η ισχυρή αύξηση των δανείων, οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις, τα ισχυρά κεφαλαιακά μαξιλάρια και οι νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, είναι όλα θετικοί άνεμοι που θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την άνοδο των αποτιμήσεων των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, όπως τόνισε.
Εποικοδομητική στάση διατηρεί η Goldman Sachs στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, και συνεχίζει να αναμένει ότι το discount αποτίμησης με το οποίο διαπραγματεύονται οι ελληνικές συστημικές τράπεζες σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες (0,8x/0,7x P/TBV 2025-2026 έναντι 1,1x/1,0x για τις τράπεζες της ΕΕ) θα μειωθεί σταδιακά τους επόμενους 12 μήνες.
Κατά την άποψή της, η αύξηση των πληρωμών μερισμάτων και η σταδιακή μείωση των υπολοίπων DTC θα είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων ενός περαιτέρω re-rating. Όσον αφορά το 2025, η G.S αναμένει τα ακόλουθα τρία θέματα θα διαμορφώσουν τον ελληνικό τραπεζικό χώρο: 1) ο αντίκτυπος των μειώσεων επιτοκίων στο NIM και ROE των τραπεζών (οι οικονομολόγοι της αναμένουν το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να μειωθεί σε 1,75% τους επόμενους 12 μήνες), 2) η επιτάχυνση της αύξησης των δανείων και κυρίως των εταιρικών, 3) η μείωση του guidance για το κόστος κινδύνου, και 4) οι προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίων.
Η HSBC χαρακτήρισε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών «δελεαστικές» τονίζοντας πως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό τους είναι η αύξηση των μερισμάτων. Η ισχυρή απόδοση στα αποτελέσματα εννεαμήνου, η ενίσχυση των κεφαλαίων από την ισχυρή κερδοφορία, οι βελτιωμένες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και η περιορισμένη επιβάρυνση από την ταχύτερη απόσβεση των DTCs, καθιστούν τους δείκτες πληρωμών της τάξης του 50%, εφικτούς σε όλες τις τράπεζες το 2026, κατά την άποψή της.
Η UBS από την πλευρά της τόνισε ότι παραμένει αγοραστής και στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες καθώς βλέπει περαιτέρω δυνατότητες re-rating με τις αποτιμήσεις να παραμένουν ακόμα ελκυστικές. Όπως τόνισε, εκτιμά ότι τα ενημερωμένα επιχειρηματικά σχέδια θα μπορούσαν να είναι ένας περαιτέρω καταλύτης. Οι δυνατότητες για υψηλότερες διανομές είναι σημαντικές, κατά το ελβετικό οίκο, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών μετοχών που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στο μέλλον. «Στο πλαίσιο των αναδυόμενων αγορών, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν χαμηλότερο κίνδυνο και ελκυστικές αποτιμήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και η Bank of America σε δήλωσε θετική για τις ελληνικές τράπεζες χάρη στις υψηλές μερισματικές τους αποδόσεις καθώς και την ισχυρή αύξηση των δανείων. Μάλιστα το τελευταίο είναι και αυτό που τις ξεχωρίζει από το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως τόνισε. Η BofA εκτιμά πως το 2024 σημειώθηκε 10% αύξηση των δανείων στην Ελλάδα, έναντι μηδενικής σχεδόν αύξησης στην Ευρώπη, με οδηγό τα δάνεια του RRF.
Με μέσο όρο P/B 2026 στο 0,68x ή P/E στο 5,50x, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να παρουσιάζουν μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση, που υποστηρίζεται από ισχυρή δημιουργία κεφαλαίων και υψηλές αποδόσεις των μετόχων, όπως σημείωσε και η Axia Research. Μάλιστα, η μερισματική τους απόδοση για το 2026 κυμαίνεται κατά μέσο όρο περίπου στο 10% (συμπεριλαμβανομένων τόσο των διανομών μετρητών όσο και των εξαγορών), αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό premium 300 μ.β σε σχέση με τις τράπεζες στην ΕΕ, οι οποίες προσφέρουν απόδοση 6,9% ενώ διαπραγματεύονται με ελαφρώς υψηλότερο μέσο όρο P/B 2026 στο 0,86E ή P/Ε στο 7.3x.
Αυτή η διαφορά μερισματικής απόδοσης υπογραμμίζει την ελκυστική πρόταση των ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον χαμηλότερου επιτοκίου όπου ξεχωρίζουν τα χρηματοοικονομικά στοιχεία υψηλής απόδοσης. Παρά τη μείωση του χάσματος αποτίμησης σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν ανώτερες δυνατότητες απόδοσης κεφαλαίου, αντανακλώντας την ισχυρή δυναμική των κερδών, τα συντηρητικά κεφαλαιακά αποθέματα και τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, όπως σημείωσε η Axia.
Facebook Comments