Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, λίγες ημέρες μετά από έντονη αντιπαράθεση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στην αμερικανική πολιτική απέναντι στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Τραμπ επιθυμεί να επανεξετάσει τη στρατιωτική βοήθεια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συμβάλλει στην ειρηνευτική διαδικασία και όχι στην παράταση της σύγκρουσης. «Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως επικεντρώνεται στην ειρήνη. Χρειαζόμαστε εταίρους που δεσμεύονται επίσης στην επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ανώνυμα ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της παύσης της στρατιωτικής βοήθειας ακολούθησε συνάντηση στον Λευκό Οίκο, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ανώτατοι σύμβουλοι του προέδρου. Ορισμένοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η απόφαση δεν αποτελεί οριστική διακοπή της βοήθειας, αλλά προσωρινό μέτρο εν αναμονή νέας αξιολόγησης.

Ο Τραμπ δεν έκρυψε την ενόχλησή του προς τον Ζελένσκι, ιδιαίτερα μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, που εξελίχθηκε σε έντονη φραστική αντιπαράθεση. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Ουκρανό ηγέτη ότι «δεν επιδιώκει την ειρήνη» με τη Ρωσία και προειδοποίησε πως «δεν θα ανεχτεί για πολύ ακόμη» τη στάση του Κιέβου.

Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 65,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έως τις 20 Ιανουαρίου 2025.

Η απόφαση του Τραμπ αναμένεται να προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει εκφράσει την κατηγορηματική της αντίθεση στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι τονίζουν την ανάγκη συνέχισης της δυτικής στήριξης. Η επόμενη περίοδος θα δείξει αν η παύση της βοήθειας αποτελεί στρατηγική κίνηση πίεσης προς την Ουκρανία ή μια πιο μόνιμη αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.

Facebook Comments