Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά σημαντικής κερδοφορίας για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες κατέγραψαν συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 4,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), στη σημαντική αύξηση των προμηθειών, στη συγκράτηση του κόστους, καθώς και στη μείωση των προβλέψεων για ζημίες δανείων (LLPs). Η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank συνέβαλε επίσης θετικά στα αποτελέσματα.

Η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) διαμορφώθηκε στο 13%, σημειώνοντας βελτίωση από το 12% του 2023. Παρά τα χαμηλότερα επιτόκια, τα NII διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, λόγω της αύξησης των εταιρικών δανείων και της ενίσχυσης των προμηθειών από τραπεζικές υπηρεσίες.

Υγιής Ρευστότητα και Χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών παραμένει σταθερή, καθώς βασίζεται κυρίως στις καταθέσεις πελατών, οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το 89% της συνολικής χρηματοδότησης το 2024. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν περαιτέρω, ενσωματώνοντας και την επίδραση της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank.

Η ρευστότητα του κλάδου παρέμεινε ισχυρή, με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) να ξεπερνά το 200% και τον δείκτη σταθερής χρηματοδότησης (NSFR) να ανέρχεται στο 136%. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (LTD) διαμορφώθηκε στο 67%, επιβεβαιώνοντας τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ενίσχυση Εσόδων και Κερδοφορίας

Τα συνολικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των NII και των καθαρών προμηθειών. Οι καθαρές προμήθειες αυξήθηκαν κατά 17%, υποστηριζόμενες από τις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες πληρωμών, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Ωστόσο, η DBRS επισημαίνει ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση ορισμένων τραπεζικών προμηθειών από το 2025 ενδέχεται να περιορίσουν μέρος της αύξησης των εσόδων από προμήθειες.

Παρά τις αυξημένες δαπάνες λόγω της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας και των επενδύσεων στην ψηφιοποίηση, ο μέσος λόγος κόστους προς εισόδημα παρέμεινε στο 34%, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματική διαχείριση κόστους των τραπεζών.

Διαχείριση Κινδύνων και Προοπτικές

Το κόστος κινδύνου (COR) μειώθηκε το 2024, φτάνοντας τις 69 μονάδες βάσης, λόγω της βελτίωσης της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων και της περιορισμένης δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs).

Η DBRS εκτιμά ότι, παρά τις προκλήσεις των χαμηλότερων επιτοκίων, των γεωπολιτικών εντάσεων και των παγκόσμιων εμπορικών αναταράξεων, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια για να διατηρήσουν τη δυναμική τους, αξιοποιώντας την αυξημένη ζήτηση για δάνεια και τις στρατηγικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments