Ανασχηματισμός: Ριζικές αλλαγές – Ποιοι μένουν – ποιοι φεύγουν

Εν μέσω έντονων διεργασιών και πολιτικού παρασκηνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση ενός ευρύτατου ανασχηματισμού που θα στοχεύει σε ένα συνολικό restart της κυβέρνησής του. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι αλλαγές θα είναι σημαντικές, ίσως και ριζικές, καθώς το κυβερνητικό σχήμα αναδιαμορφώνεται για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου.
Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν κρίσιμες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναμένονται και νέες από σήμερα. Η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος πιθανότατα θα γίνει από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, ο οποίος αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντά του την Πέμπτη. Ωστόσο, αν οι αποφάσεις «κλειδώσουν» εντός των επόμενων ωρών, ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και νωρίτερα από την Παρασκευή.
Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις αφορά την πιθανή είσοδο του Κωστή Χατζηδάκη στο κυβερνητικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο νυν υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και φέρεται να έχει αποδεχθεί την προοπτική ενός συντονιστικού ρόλου, ενδεχομένως ακόμη και με θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις αφορά τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει αποδειχθεί πολύτιμος στις κοινοβουλευτικές μάχες, ενώ προσφέρει και κρίσιμες νομικές συμβουλές στον πρωθυπουργό. Αν και υπήρχαν εισηγήσεις για μετακίνησή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, καθώς οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.
Ο Άκης Σκέρτσος θεωρείται πιθανό να διατηρήσει τη θέση του ως άμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής παραμένουν αμετακίνητοι. Πιθανές αλλαγές μπορεί να υπάρξουν στο επικοινωνιακό επιτελείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί οι αντικαταστάτες συγκεκριμένων στελεχών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό το Σάββατο και φαινόταν ότι η παραμονή του στην κυβέρνηση ήταν ανοιχτή. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες δείχνουν ότι τελικά ενδέχεται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του. Παράλληλα, η αποχώρηση του Κωστή Χατζηδάκη από το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη «τσαρίνα» της ελληνικής οικονομίας, με τη Νίκη Κεραμέως να θεωρείται η επικρατέστερη επιλογή.
Στο Υπουργείο Υποδομών, φαίνεται πως «κλειδώνει» η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη ως αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, ενώ αναζητείται πρόσωπο για τη θέση του υπουργού. Ο Θάνος Πλεύρης είναι ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί έντονα.
Στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίζει ο Νίκος Δένδιας. Ωστόσο, σημαντικές αλλαγές αναμένονται στο υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς αποχωρεί ο Χρήστος Στυλιανίδης, με τον Βασίλη Κικίλια να εμφανίζεται ως πιθανός διάδοχος. Επιπλέον, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το όνομα του Νίκου Παναγιωτόπουλου συζητείται για αποχώρηση, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα αξιοποίησης του Κωνσταντίνου Φλώρου.
Σημαντικές αλλαγές έρχονται και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το όνομα του Κώστα Σκρέκα να ακούγεται έντονα για τη θέση του υπουργού. Παράλληλα, αναμένεται η αντικατάσταση του Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκε από το σκέλος της Κρατικής Αρωγής.
Μεταξύ των βουλευτών που φέρονται να βρίσκονται στο τραπέζι για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι Μακάριος Λαζαρίδης, Άννα Ευθυμίου, Κώστας Βλάσσης, Λάκης Βασιλειάδης, Τάσος Δημοσχάκης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιώργος Στύλιος, Γιώργος Βρεττάκος, Άννα Καραμανλή, Κώστας Κατσαφάδος και άλλοι. Αυτή η κίνηση θεωρείται πως θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση, ενισχύοντας τη δυναμική της με στελέχη που έχουν ενεργό κοινοβουλευτικό ρόλο και εμπειρία.
Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι οι βουλευτές που θα αναλάβουν ρόλους στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο δεν θα συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Η Προανακριτική Επιτροπή αναμένεται να έχει βαρύνοντα ρόλο, εξετάζοντας την υπόθεση του πρώην υφυπουργού Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών.
Για την Προεδρία της Επιτροπής, φαβορί θεωρείται ο βουλευτής Κεφαλληνίας Παναγής Καππάτος, ενώ για τη σύνθεση ακούγονται ονόματα όπως του Λευτέρη Κτιστάκη και του Τάσου Μπαρτζώκα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για τη σύνθεση της επιτροπής ακόμη και σήμερα.
Ο επικείμενος ανασχηματισμός αποτελεί μία κρίσιμη κίνηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της και να διορθώσει τα στρατηγικά ελλείμματα της προηγούμενης περιόδου. Οι αλλαγές δεν θα είναι επιφανειακές, αλλά δομικές, με νέα πρόσωπα να αναλαμβάνουν καίριες θέσεις. Το πολιτικό τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί εκ νέου, με στόχο την ενίσχυση της κυβερνητικής λειτουργίας ενόψει των προκλήσεων που έρχονται.
Γιώργος Ευγενίδης
Facebook Comments