Η Ελλάδα προχωρά σε μια ιστορική κίνηση, σχεδιάζοντας την πρόωρη εξόφληση των εναπομεινάντων δανείων του πρώτου πακέτου διάσωσης έως το 2031, δέκα χρόνια νωρίτερα από την αρχική λήξη τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά, με ετήσιες δόσεις των 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης εποχής για τη χώρα και ενισχύει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση αυτή θεωρείται ορόσημο στην πορεία εξόδου της Ελλάδας από τη δεκαετή κρίση χρέους που ταλαιπώρησε την οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτινάξει από πάνω της τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει το Reuters. Παρόλο που η χώρα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, το δημόσιο χρέος της παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Η συγκεκριμένη κίνηση αποπληρωμής έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία της Ελλάδας ως οικονομικού εταίρου.

«Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε το υπόλοιπο των δανείων του πρώτου πακέτου διάσωσης –που λήγουν το 2041– δέκα χρόνια νωρίτερα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τη χρήση του αποθεματικού των 37 δισ. ευρώ που διατηρεί το ελληνικό Δημόσιο, τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων υψηλότερων των εκτιμήσεων, και τις νέες εκδόσεις ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για έναν ρεαλιστικό και επιτεύξιμο στόχο». Αν και απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα ή τα ποσά, εμφανίστηκε σίγουρος πως η στρατηγική αυτή θα οδηγήσει στη σταδιακή αποκατάσταση της διεθνούς φήμης της Ελλάδας και θα επιτρέψει τη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους.

Η ελληνική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και αύξηση των επενδύσεων. Η κρίση της περιόδου 2009-2018 είχε οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη, με σκληρά μέτρα λιτότητας και κοινωνικές αναταράξεις. Ωστόσο, η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και η προσεκτική δημοσιονομική διαχείριση φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς.

Μέχρι το 2027, η Ελλάδα αναμένει να έχει μειώσει το δημόσιο χρέος της κάτω από το 140% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Πιερρακάκη. Παρότι ο ακριβής στόχος δεν έχει προσδιοριστεί, η τάση είναι σαφώς πτωτική, ενισχύοντας το οικονομικό προφίλ της χώρας. Η πρόωρη εξόφληση των δανείων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της οικονομικής αυτονομίας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Συνολικά, η πρωτοβουλία αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές και τους εταίρους της χώρας: η Ελλάδα αφήνει οριστικά πίσω της την εποχή των μνημονίων και εισέρχεται σε μια νέα περίοδο σταθερότητας και προοπτικής.

Facebook Comments