Η Κίνα, γνωστή εδώ και δεκαετίες ως το «εργοστάσιο του κόσμου», συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή επώνυμων προϊόντων, ακόμα και εκείνων που συχνά ταυτίζονται με την ποιότητα, την πολυτέλεια ή τη δυτική αισθητική. Από smartphones και αθλητικά παπούτσια, μέχρι ρούχα υψηλής ραπτικής και είδη πολυτελείας, πολλές κορυφαίες μάρκες παγκόσμιας αναγνώρισης κατασκευάζονται στα κινεζικά εργοστάσια.

Apple, Nike, Adidas, H&M, Zara, Uniqlo, Coach και Ralph Lauren είναι μόνο μερικά από τα διεθνή brands που διατηρούν ισχυρή παραγωγική παρουσία στην Κίνα. Παρόλο που οι ετικέτες τους παραπέμπουν σε ΗΠΑ, Ευρώπη ή Ιαπωνία, η κατασκευή των προϊόντων τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δυνατότητες του κινεζικού μεταποιητικού τομέα.

Ο λόγος είναι σαφής: η Κίνα προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό τεχνογνωσίας, υποδομών, χαμηλού κόστους και τεράστιου εργατικού δυναμικού. Ειδικά σε τομείς όπως τα ηλεκτρονικά, η ένδυση και η υπόδηση, η παραγωγή σε κινεζικά εργοστάσια δεν αφορά μόνο τη φθηνή εργασία, αλλά και την υψηλή απόδοση και ταχύτητα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακόμα και εμβληματικοί οίκοι μόδας όπως οι Chanel, Louis Vuitton, Prada, Fendi και Gucci κατασκευάζουν μέρος των προϊόντων τους στην Κίνα, κυρίως αξεσουάρ, υφάσματα και εξαρτήματα. Αν και διατηρούν την τελική συναρμολόγηση ή το «Made in Italy/France» στα labels τους, πολλές φάσεις της παραγωγής, όπως η κατασκευή μεταλλικών στοιχείων, φερμουάρ ή ακόμα και υφασμάτων, πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένα κινεζικά εργαστήρια υψηλών προδιαγραφών. Η επιλογή αυτή γίνεται όχι μόνο για λόγους κόστους, αλλά και για την αξιοποίηση της βιοτεχνικής ακρίβειας που προσφέρουν πλέον πολλές κινεζικές μονάδες.

Ωστόσο, η παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις στρατηγικές των εταιρειών. Πολλές μάρκες εξετάζουν τη διαφοροποίηση των προμηθευτών τους, μεταφέροντας μέρος της παραγωγής σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδία και το Μπαγκλαντές. Παρ’ όλα αυτά, η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κρίκο στην αλυσίδα της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Το «Made in China» δεν σημαίνει πια απλώς φθηνό – σημαίνει και εξαιρετικά αποτελεσματικό, ακόμα και όταν μιλάμε για τις πιο διάσημες και premium μάρκες του κόσμου.

Facebook Comments