ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% για την Ελλάδα, με μονοψήφια ανεργία αλλά επίμονο εξωτερικό έλλειμμα

Θετικές, αλλά με σαφείς προκλήσεις, εμφανίζονται οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του World Economic Outlook, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2025, από 2,3% το 2024, και θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 1,8% το 2026. Αν και οι ρυθμοί υποχωρούν, παραμένουν πολύ υψηλότεροι από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για την οποία το Ταμείο εκτιμά ανάπτυξη 0,7% και 1,2% αντίστοιχα. Το ΔΝΤ αναγνωρίζει την αναπτυξιακή ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑΑ), αλλά επισημαίνει και τον κίνδυνο από την παγκόσμια αβεβαιότητα και τον εμπορικό προστατευτισμό, κυρίως από τις ΗΠΑ.
Στο πεδίο του πληθωρισμού, οι προβλέψεις δείχνουν υποχώρηση από το 3% το 2024 στο 2,4% το 2025 και στο 2,1% το 2026, με την Ελλάδα ωστόσο να διατηρεί υψηλότερο δομικό πληθωρισμό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω ανατιμήσεων στις υπηρεσίες. Μακροπρόθεσμα, μέχρι το 2030, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 2%, εφόσον συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, οι εκτιμήσεις είναι ενθαρρυντικές. Το ΔΝΤ προβλέπει μείωση στο 9,4% το 2025, από 10,1% πέρσι, με περαιτέρω πτώση στο 9% το 2026 και σταδιακή υποχώρηση στο 7% έως το 2030, φτάνοντας κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Ωστόσο, “αγκάθι” παραμένει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο θα διατηρηθεί σε ελλειμματικά επίπεδα άνω του 6% του ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για εισαγόμενα αγαθά και της εκτόξευσης των επενδύσεων. Το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,5% το 2025 και στο 5,9% το 2026, με σταδιακή αποκλιμάκωση στο 3,5% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα μειώσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας έναντι της Ε.Ε.
Facebook Comments