Η ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, που υπεγράφη χθες από τον Υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, αποτελεί το δεύτερο κρίσιμο βήμα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση του νέου πακέτου φορολογικών ελαφρύνσεων, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο.

Το πρώτο κομβικό βήμα ήταν η επιβεβαίωση από τη Eurostat, στις 22 Απριλίου, της εξαιρετικής πορείας των δημόσιων οικονομικών. Το πρωτογενές πλεόνασμα των 11,4 δισ. ευρώ και το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης ύψους 3,18 δισ. ευρώ αποτέλεσαν θετική έκπληξη ακόμη και για τους πιο αισιόδοξους τεχνοκράτες, προσφέροντας ουσιαστικό περιθώριο δημοσιονομικής ευελιξίας.

Η αφαίρεση της αύξησης των αμυντικών δαπανών από το πλαφόν των συνολικών κρατικών δαπανών, εκτιμάται ότι απελευθερώνει περίπου 480 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του ποσού αυτού θα ενισχύσει τον ειδικό «κουμπαρά», από τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι ελαφρύνσεις της επόμενης χρονιάς, με στόχευση τη στήριξη της μεσαίας τάξης.

Η δεύτερη δημοσιονομική δεξαμενή προκύπτει από τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού για το 2026. Βάσει της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις δαπάνες της κατά 3,6 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν δεσμευτεί 1,4 δισ. ευρώ για αυξήσεις στις συντάξεις, 1 δισ. ευρώ για επιπλέον λειτουργικές ανάγκες υπουργείων και 1,1 δισ. ευρώ για μισθολογικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο, λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Απομένει έτσι ένα περιθώριο 100 εκατ. ευρώ, το οποίο προστίθεται στον δημοσιονομικό χώρο.

Η τρίτη και ιστορικά σημαντικότερη πηγή εσόδων ανάγεται στο 2024, όταν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε μόνιμα φορολογικά έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της βελτιωμένης εισπραξιμότητας και της μείωσης της φοροδιαφυγής. Από αυτά, 1,1 δισ. ευρώ αξιοποιήθηκαν ήδη για παροχές του 2025, όπως η επιδότηση ενοικίου, το επίδομα των 250 ευρώ στους συνταξιούχους και η αύξηση του ΠΔΕ. Τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ παραμένουν διαθέσιμα και θα αξιοποιηθούν το 2026. Συνολικά, ο “κουμπαράς” μετρά ήδη 1,5 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν όμως και περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης. Οι πρόσθετες εισπράξεις από ΦΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2025 ανήλθαν σε 365 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο, σημειώνοντας αύξηση 5,6%. Παρότι μέρος αυτού αποδίδεται στον πληθωρισμό (2,53%), υπάρχει σαφής ένδειξη ότι ένα ποσοστό οφείλεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Την ίδια ώρα, οι κρατικές δαπάνες στο πρώτο τρίμηνο κινήθηκαν 2,15 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τις προβλέψεις, δημιουργώντας επιπλέον περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο skai.gr ότι ο τελικός δημοσιονομικός χώρος ενόψει της ΔΕΘ του Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τα 1,2 δισ. ευρώ του 2024. Με 1,5 δισ. ευρώ ήδη εξασφαλισμένα και πέντε μήνες περιθώριο για επιπλέον ενίσχυση, το φετινό πακέτο φοροελαφρύνσεων διαμορφώνεται ως ένα από τα μεγαλύτερα της τελευταίας δεκαετίας.

Facebook Comments