Ανάκαμψη ή παγίδα; Η Goldman Sachs «βλέπει» πιθανότητα 45% για ύφεση

Το πιο κρίσιμο ερώτημα για τις αγορές είναι αν έχουμε αφήσει πίσω μας το χειρότερο κομμάτι της αναταραχής που προκάλεσε η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ ή αν επίκεινται νέες “βουτιές” και διορθώσεις, τονίζει η Goldman Sachs.
Όπως σημειώνει, η “στροφή” στην εμπορική στάση της Ουάσιγκτον αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη των risk assets, κάτι που παρατηρείται μετρίως από τις 9 Απριλίου.
Παρότι ο οικονομικός αντίκτυπος δεν έχει ακόμα φανεί έντονα, η Goldman εκτιμά πως έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση των δασμολογικών σοκ και της πολιτικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγονται νέες πιέσεις στο προσεχές διάστημα.
Τα risk assets έχουν ανακάμψει μερικώς από τα χαμηλά της 8ης Απριλίου, με αιτία την 90ήμερη παύση δασμών, κάποιες εξαιρέσεις και το δειλό άνοιγμα προς διαπραγμάτευση με την Κίνα. Παρότι οι δασμοί παραμένουν, η κορύφωση της αβεβαιότητας φαίνεται να έχει περάσει.
Η Goldman εκτιμά ότι η αγορά τιμολογεί ήδη το βασικό της σενάριο – αποφυγή ύφεσης – και όχι κάποιο αρνητικό σενάριο. Παρόλα αυτά, δίνει πιθανότητα 45% για ύφεση τους επόμενους 12 μήνες και υιοθετεί αμυντική στάση.
Αν η ύφεση τελικά αποφευχθεί, δεν αναμένεται η αγορά να υποχωρήσει χαμηλότερα από τα χαμηλά του Απριλίου. Αν όμως υπάρξει επιδείνωση, η ανοδική αυτή τροχιά θα είναι πρόωρη και εύθραυστη.
Αναλύοντας ιστορικά δεδομένα, η Goldman διαπιστώνει ότι σε προηγούμενες διορθώσεις, οι μετοχές έφταναν στο “πυθμένα” τους κοντά στο χαμηλότερο σημείο της οικονομικής δραστηριότητας. Το τρίτο τρίμηνο του έτους ενδέχεται να είναι το σημείο αυτό, εκτός αν ο “πάτος” σημειώθηκε νωρίτερα, τον Απρίλιο, όπως υποδεικνύει η τρέχουσα τάση.
Όμως σε περιόδους όπως το 2000 ή το 2008, όπου η πηγή της κρίσης δεν ήταν άμεσα εντοπίσιμη, οι αγορές δεν ανέκαμψαν προτού υπάρξει σαφής βελτίωση στα μακροοικονομικά στοιχεία.
Η Goldman υπογραμμίζει τρεις λόγους για τους οποίους παραμένει επιφυλακτική:
Συμπερασματικά, η Goldman σημειώνει ότι η αγορά δείχνει να ποντάρει στο ότι η ύφεση δεν θα εδραιωθεί, όμως αυτή η αισιοδοξία απαιτεί μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των επενδυτών να αγνοήσουν την επιδείνωση των δεδομένων.
“Η ισορροπία των κινδύνων ευνοεί την αναμονή νέων διορθώσεων και την προσθήκη προστασίας από τις πτώσεις,” καταλήγει η τράπεζα, διατηρώντας επιφυλακτικό τόνο για την πορεία των μετοχών τους επόμενους μήνες.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments