Το Sell in May δεν «λειτούργησε»
Το Sell in May δεν «λειτούργησε»
Το Sell in May δεν «λειτούργησε»
Ο Μάιος ήταν ένας εξαιρετικά ασταθής μήνας για την αγορά ομολόγων ο οποίος είδε τα αμερικάνικα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα να υποφέρουν από τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους από τον Δεκέμβριο του 2009. Άσχημος μήνας ήταν και για τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, το ασήμι, τον χρυσό, το χρηματιστήριο τη Βραζιλίας, το καλαμπόκι αλλά και για την ισοτιμία γεν / δολαρίου.
Όπως επισημαίνει η DB, εκτός από την ταραχή στην αγορά σταθερού εισοδήματος, το μεγάλο θέμα του φετινού Μάιου, ήταν η δύναμη του δολαρίου και η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών.
Τα ομόλογα των αναδυομένων αγορών, τα νομίσματα και οι μετοχές, είχαν ως επί το πλείστον τιςασθενέστερες επιδόσεις διεθνώς, αν και η αξιοσημείωτη εξαίρεση ήταν οι κινεζικές μετοχές πουσημείωσαν την καλύτερη επίδοση τον Μάιο διεθνώς. Ο Shanghai Composite ενισχύθηκε περίπου 6%, στην πρώτη θετική μηνιαία απόδοσή του έδω και τέσσερις μήνες.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες αναδυόμενες, η απόδοση των μετοχών της Ρωσίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας ήταν -0,6%, +1,4% και -4,3%, αντίστοιχα, με την υποχώρηση στην αγορά της Βραζιλίας να συμπέφτει με το χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων που χτύπησε το νόμισμά της έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών υποχώρησε 2,6% το Μάιο.
Επιστρέφοντας στις μετοχές, ενώ ήταν σαφώς ένας θετικός μήνας για τον S&P 500 (+2,3%), ωστόσο οι αγορές που ξεχώρισαν – εκτός από αυτήν της Κίνας – ήταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Ο δείκτης DΑΧ σημείωσε κέρδη 5,9%, και τόσο ο ιταλικός FTSEMIB όσο και το Χ.Α, ενισχύθηκαν κατά 4,2%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Stoxx 600 και ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκαν +2,2% και +2,8% – φέρνοντας αντίστοιχα τις επιδόσεις τους από τις αρχές της χρονιάς στο +10,1% και +13,9%.
Τέλος, σε ότι αφορά τα εμπορεύματα, ο χρυσός και το ασήμι συνεχίζουν να μένουν πίσω σε επιδόσεις σε σχέση με όλες τις μεγάλες κατηγορίες assets, με αποδόσεις από τις αρχές του έτους στο -17% καιτο -27%, αντίστοιχα, ενώ τον Μάιο έχασαν πανω από 6% και 8% αντίστοιχα.
Facebook Comments