Γεροβασίλη: Τα κόκκινα δάνεια δεν θα πουληθούν σε ξένα funds
Τα κόκκινα δάνεια δεν θα πουληθούν σε ξένα funds. Αυτό είναι δέσμευση και έχει ανακοινωθεί και από τον υπουργό, τον κύριο Σταθάκη
Τα κόκκινα δάνεια δεν θα πουληθούν σε ξένα funds. Αυτό είναι δέσμευση και έχει ανακοινωθεί και από τον υπουργό, τον κύριο Σταθάκη
«Οι άμεσες προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι, πραγματικά, η νομοθέτηση για τα κόκκινα δάνεια και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτές είναι υψηλής προτεραιότητας δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας» υπογράμμισε η κυρία Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον Αντ1.
«Οι Έλληνες πολίτες πραγματικά έχουν συνεισφέρει – ανέφερε η εκπρόσωπος – περισσότερο δε δύσκολο έχουν συνεισφέρει οι πιο αδύναμοι και αυτοί που μπορούσαν να αντέξουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε τα πέντε τελευταία χρόνια» λέγοντας επιπλέον ότι «έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα πάρα πολλών ανθρώπων» και «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε δύσκολη θέση».
Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι όλα τα ανωτέρω «ελήφθησαν υπόψη» ωστόσο υπενθύμισε «το μεγάλο δίλημμα» ήταν «αυτό της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας» για να καταλήξει ότι το αποτέλεσμα είναι «να έχουμε μια συμφωνία που έχει πολλά μέτρα, τα οποία δεν θα θέλαμε να υπάρχουν. Παλέψαμε και αντιμετωπίσαμε και καταφέραμε να μην υπάρχουν κάποια εξ’ αυτών».
Η εκπρόσωπος ανέφερε περαιτέρω ότι η γρήγορη εφαρμογή ενός πρώτου πακέτου μέτρων, προκειμένου να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση, είναι «το πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση, να ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για το χρέος της χώρας και, βεβαίως, ταυτόχρονα να γίνει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
«Στόχος μας – συνέχισε η κυρία Γεροβασίλη – δεν είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση κόβοντας μισθούς, συντάξεις, αυξάνοντας τη φορολογία κάτι που « έλεγαν τα προηγούμενα μνημόνια».
«Ένα από τα θετικά της συμφωνίας – επανέλαβε η εκπρόσωπος – είναι ότι έχει αφήσει ανοιχτά θέματα, στα οποία μπορούμε από μόνοι μας να βρούμε ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να έχουμε το εισπρακτικό αποτέλεσμα το οποίο είναι απαραίτητο, επαναλαμβάνω είναι ένα από τα θετικά της συμφωνίας».
Η κυρία Γεροβασίλη προανήγγειλε ότι «έρχεται στο άμεσο διάστημα, δηλαδή, περίπου στον Νοέμβριο, το καινούργιο φορολογικό σχέδιο που θα έχει έναν αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με μεγαλύτερα βάρη σ’ αυτούς που ευνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ή που αντέχουν περισσότερο να σηκώσουν βάρος». «Ο πρώτος στόχος – διευκρίνισε – είναι να προστατέψουμε τους αδύναμους, αυτούς που έπληξε περισσότερο η κρίση και αυτούς που πλήττονται και σήμερα περισσότερο».
«Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και ασφαλώς να πληρώσουν αυτοί που τόσα χρόνια διαφεύγουν μέσα από ένα σύστημα διαπλοκής, το οποίο αναλύθηκε, χθες, διεξοδικά από τον Πρωθυπουργό» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εκτίμησε ότι έτσι ιδίως «θα αποκατασταθεί και ένα αίσθημα αδικίας».
Για τον ΕΝΦΙΑ και το εν γένει φορολογικό καθεστώς, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε:
«Δεν υποστήριξα, ούτε υποστηρίζουμε ότι αυτή η φορολογία που έχει επιβληθεί είναι δίκαιη. Δεν υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο. Το αντίθετο. Είμαστε εδώ, για να παλέψουμε ακριβώς, για να αλλάξουμε τα φορολογικά βάρη να πέσουν στις πλάτες άλλων. Αυτό θα αποτυπωθεί στο καινούργιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη χώρα».
«Θα πρέπει να πληρώσουν οι κατέχοντες, θα πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι, θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί που κερδίζουν περισσότερα και να πληρώσουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν ή φοροαπαλλάσσονται τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα. Αυτή θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση» δήλωσε η κυρία Γεροβασίλη.
Αναφορικά με τις αντικειμενικές και το γεγονός ότι δεν έχουν αναπροσαρμοσθεί η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε το ζήτημα ως μία εκ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αφού παραδέχτηκε ότι «υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία». Ωστόσο εξήγησε ότι αυτό «Αυτό είναι συνδεδεμένο και με τον δανεισμό και με τα δάνεια και πρόκειται να συζητηθεί ολοκληρωμένα μέσα στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων».
Για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η κυρία Γεροβασίλη αρκέστηκε να αναφερθεί στη «σειρά παθογενειών η οποία οδηγεί όλες τις οικογένειες, οριζόντια, στην ιδιωτική εκπαίδευση».
«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι ο αυξημένος ΦΠΑ, οριζόντια, στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι ένα αντιλαϊκό μέτρο στο μεγαλύτερό του ποσοστό. Δεν μιλάμε για κάποιες οικογένειες προνομιούχες οικονομικά, που εξ επιλογής αυτό θα έκαναν. Αλλά σήμερα, όπως το είπατε και εσείς, εκτός του ότι πλήττεται η κάθε λαϊκή και μέση οικογένεια, που αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα, υπάρχουν πολλοί γονείς σκληρά εργαζόμενοι που έχουν στείλει το παιδί τους στο ιδιωτικό σχολείο προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της δουλειάς. Και αυτό είναι κατανοητό».
Για τα ισοδύναμα, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «αυτό που λέμε «εξεύρεση ισοδυνάμων», μη φανταστείτε ότι είναι μια εύκολη ιστορία». «Είναι μια δύσκολη δουλειά αυτή, είναι μια σημαντική δουλειά, η οποία γίνεται αλλά και θα γίνεται συνεχώς. Αν υποθέσουμε ότι προχωρούν τα φορολογικά μας έσοδα, τα έσοδα του κράτους, αυτό αντίστοιχα θα μας βάζει και σε μια δυνατότητα να περνάμε και σε μια ελάφρυνση».
Σχετικά με τα capital controls η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε μη ειδική και παρέπεμψε στα λεγόμενα «της κυρίας Κατσέλη και των ειδικών ότι στις αρχές του 2016 θα τελειώσουμε με τα Capital Controls».
Όσο για το αν έχει εκλείψει η απειλή για κούρεμα των καταθέσεων, απάντησε:
«Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα έχει τελειώσει πια οριστικά το θέμα των καταθέσεων. Οι καταθέσεις σήμερα και αυτό αποτυπώθηκε όχι μόνο από εμάς αλλά και από τους Ευρωπαίους και από το καλοκαίρι ότι έχει φύγει οριστικά σαν πρόβλημα. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης- ένας λόγος για τους οποίους είναι πάρα πολύ σημαντική η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών- τελειώνουμε οριστικά με τέτοιου είδους μέτρα.
Για τις προγραμματικές δηλώσεις, όπως τις εξέθεσε στην Βουλή το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, η κυρία Γεροβασίλη σχολίασε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά. Ο Πρωθυπουργός έδωσε την κατεύθυνση ούτως ώστε αυτό το σχέδιο που έχει αυτά τα επώδυνα μέτρα, τουλάχιστον στην αρχική του φάση, είναι όμως ένα σχέδιο τετραετίας και ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και εξόδου από όλα αυτά τα κακά που αναφέρατε και εσείς. Έξοδος από την επιτροπεία, έξοδος από τα μνημόνια».
Facebook Comments