To καμπανάκι Τσίπρα για τους τραπεζίτες μεταφράστηκε από πολλούς πως ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση έχει λόγο στην επιλογή διοικήσεων στις τράπεζες αφού έκανε λόγο για δημόσιο μάνατζμεντ. 

Αυτό εννοούσε… αλλά δεν… τολμώ να πω ότι δεν έχει διαβάσει το μνημόνιο γιατί θα γυρίσουμε σε… άλλες εποχές.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ότι «οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ. Η περίοδος των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά». 

Δημόσιο μάνατζμεντ…. Ελα όμως που δεν γίνεται!

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως με βάση το νέο Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε τον Αύγουστο η κυβέρνηση, η οποία είναι μεν νέα αλλά κυβερνούσε και υπέγραφε και τότε ως «προηγούμενη», είναι πως «η κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στη διαχείριση, τη λήψη αποφάσεων και τις εμπορικές πράξεις των τραπεζών που θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυστηρά, βάσει των αρχών της αγοράς». Αυτή είναι η ακριβής φράση του Μνημονίου 3 σε ειδική παράγραφο για την διακυβέρνηση των τραπεζών.

Α, επίσης, το Μνημόνιο 3 αναφέρει ότι: «Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών θα διορίζονται, χωρίς κρατική παρέμβαση. Οι διορισμοί αυτοί θα γίνονται με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψη τους ειδικούς κανόνες που περιλαμβάνονται στον νόμο για το ελληνικό ΤΧΣ όσον αφορά τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων που συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, βάσει του υφιστάμενου πλαισίου.

Επίσης αναφέρει ότι: «Έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016, το ελληνικό ΤΧΣ, με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου, θα καθιερώσει πρόγραμμα επισκόπησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών για τις οποίες ισχύουν οι συμφωνίες πλαισίου σχέσεων. Η επισκόπηση θα πραγματοποιείται, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές προληπτικής εποπτείας, εφαρμόζοντας κριτήρια που βαίνουν, πέραν των εποπτικών απαιτήσεων περί ικανότητας και ήθους».

Και ότι: «Έως τα τέλη Ιουνίου του 2016, μετά την επισκόπηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων από το ελληνικό ΤΧΣ με βάση την ανωτέρω διαδικασία, τα μέλη μπορεί να αντικαθίστανται με τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζεται ότι τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητους διεθνείς εμπειρογνώμονες με κατάλληλες γνώσεις και μακρόχρονη πείρα στη σχετική τραπεζική, χωρίς προηγούμενη σχέση την τελευταία δεκαετία με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί θα προεδρεύουν, επίσης, σε όλες τις επιτροπές των συμβουλίων».

Και σε ότι αφορά τον νέο νόμο, αναφέρει ότι: «Έως τον Οκτώβριο του 2015, θα εξεταστεί η αναγκαιότητα νέων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διακυβέρνηση των τραπεζών θα ενισχυθεί επαρκώς, ώστε να είναι πλήρως ανεξάρτητη και σύμφωνη με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές».

Και η διακυβέρνηση του ΤΧΣ, σύμφωνα πάντα με το Μνημόνιο 3, θα ελέγχεται από τους δανειστές αφού «θα συσταθεί επιτροπή επιλογής αποτελούμενη από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων τρεις θα διοριστούν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.Μεταξύ αυτών θα είναι και ο πρόεδρος, που διατηρεί βαρύνουσα ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας. Οι υπόλοιποι τρεις θα διοριστούν ως εξής: δύο από το υπουργείο Οικονομικών και ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και o ESM θα διαθέτουν από έναν παρατηρητή στην επιτροπή επιλογής».

Με το Μνημόνιο (κομμάτι του οποίου παρέθεσα αυτολεξεί), οι δανειστές έχουν φροντίσει να μην μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση ή η όποια κυβέρνηση, στην επιλογή των διοικήσεων των τραπεζών αλλά ούτε και του ΤΧΣ, αφού ο ESM είναι αυτός που θα δώσει τα λεφτά για τις τράπεζες και όχι το ελληνικό κράτος.  Το επιτελείο του Ρέγκλινγκ  υπό τις ευλογίες του Ντράγκι φρόντισε να διασφαλιστεί η σωστή χρήση των χρημάτων που θα δώσουν στις τράπεζες. Αμ πώς;!

Facebook Comments