Κύπρος: Πιο αισιόδοξοι από το ΔΝΤ
Πιο αισιόδοξοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι οι πλείστοι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές
Πιο αισιόδοξοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι οι πλείστοι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές
Όλοι πλέον συμφωνούν ότι η οικονομία ξεφεύγει από την ύφεση για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, πλην όμως διαφέρουν στην εκτίμηση τους για την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει.
Στις αρχές του έτους η αβεβαιότητα που είχαν προκαλέσει οι εκκρεμότητες με τους νόμους των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας και η κατάσταση στην Ελλάδα είχαν καταστήσει τους αναλυτές επιφυλακτικούς, ως προς την πορεία της οικονομίας.
Μέχρι τον Μάιο του 2015 η ΕΕ ανέμενε να υπάρχει μικρή συρρίκνωση της οικονομίας.
Έκτοτε όμως η εικόνα έχει βελτιωθεί, με αποτέλεσμα τη σημαντική θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων.
Το τμήμα οικονομικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν το πρώτο που αναθεώρησε τις προβλέψεις του τον Αύγουστο για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2015 από -0,9% σε 1,1%.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο οικονομικών στην έκθεση του προϋπολογισμού για το 2016 που κατέθεσε στο κοινοβούλιο αναφέρεται σε πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% αν και για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2016 υιοθετήθηκε η εκτίμηση του ΔΝΤ για ανάπτυξη 0,5%.
Το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό για την πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα κόκκινα δάνεια αλλά και το εξωγενές περιβάλλον (Ρωσία, Ελλάδα).
Στη χθεσινή του έκθεση το ΔΝΤ διατηρεί στο 0,5% την εκτίμηση για τη φετινή ανάπτυξη, με οριακή μόνο αναθεώρηση από το 0,2% που ανέμενε τον Απρίλιο.
Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε στις 8 Σεπτεμβρίου ότι η οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε πραγματικούς όρους κατά 1,2% παρουσιάζοντας επιτάχυνση από την ανάπτυξη 0,2% του πρώτου τριμήνου.
Αυτό αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα παρουσιαστούν σχετικά ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, έτσι ώστε να επιτευχθεί το ανώτατο όριο των προβλέψεων.
Η συνολική πραγματική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανέρχεται σε 0,7%.
Οι άλλοι δύο οίκοι, Fitch και Moody’s, αναμένεται να ανακοινώσουν τις νέες προβλέψεις τους στις 23 Οκτωβρίου και 13 Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Από την αρχή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η Κύπρος έχει καταφέρει να εκπλήξει θετικά, καθώς η οικονομία απόδωσε πολύ καλύτερα από ότι προβλεπόταν από τους διεθνείς πιστωτές και άλλους οργανισμούς.
Ως αποτέλεσμα, το δημοσιονομικό ισοζύγιο έχει ισοσκελιστεί δύο χρόνια νωρίτερα από ότι αναμενόταν.
Facebook Comments