Γεωργιάδης: Ανάπτυξη χωρίς φούσκες
Τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου είναι υπό έλεγχο και το δημόσιο χρέος θα καταγράψει μείωση για πρώτη φορά από το 2008
Τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου είναι υπό έλεγχο και το δημόσιο χρέος θα καταγράψει μείωση για πρώτη φορά από το 2008
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών ανέφερε πως πρέπει να επιδιωχθεί ανάπτυξη χωρίς τις φούσκες του παρελθόντος όπως ήταν η ανάπτυξης γης, που προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες.
Είπε πως η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει σταθερό περιβάλλον, προώθηση μεταρρυθμίσεων, αποτελεσματικότητα της δημοσίας υπηρεσίας και σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.
«Το 2015», είπε, «είχαμε προβλέψει ανάπτυξη 0,4%. Δεν συμφωνούσαν όλοι με την εκτίμηση, η τρόικα μετέβαλε προς τα κάτω αντί προς τα πάνω την εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης προτάσσοντας εκτίμηση για ύφεση φέτος».
Σημείωσε πως οι αντοχές της οικονομίας έχουν διαψεύσει την τρόικα, επισημαίνοντας πως «θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης και θα ξεπερνά τις προσδοκίες του 1,5%».
«Οι τομείς που δίνουν ανάπτυξη» είπε «είναι η ναυτιλία, οι υπηρεσίες και ο τουρισμός και με βάση τις τελευταίες ενδείξεις, ο τομέας ακινήτων», ανέφερε.
Τόνισε πως από το 2015 καταγράφεται αύξηση στις πωλήσεις και αύξηση στις ξένες επενδύσεις, επισημαίνοντας πως η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται, κάτι που αποτελεί αποκατάσταση εμπιστοσύνης.
«Εάν διαφυλάξουμε», είπε, «την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, το 2016 μπορούμε να περιμένουμε επιτάχυνση της ανάπτυξης πέραν του 1,8% και το 2017 πορεία ανάπτυξης με 2 με 2,5%».
Χωρίς γέφυρα μετά την έξοδο
Ανέφερε πως τα δημόσια οικονομικά είναι υπό έλεγχο και τόνισε πως η Κύπρος δεν θα χρειαστεί ενδιάμεση στήριξη ή γέφυρα, όταν σε λίγους μήνες εξέλθει του μνημονίου.
Υπέδειξε πως κατά το 2014 το έλλειμμα ήταν οριακό κι αυτή η κατάσταση, είπε, θα επιβεβαιωθεί και φέτος με το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι 0,9% ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,9%.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος χωρίς να χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και φόροι και επεσήμανε ότι «υπάρχει περιορισμένη αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι πιο σημαντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό είναι αυτές του κρατικού μισθολογίου και οι κοινωνικές παροχές.
Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσει σύντομα η συζήτηση των νομοσχέδιων για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, σημειώνοντας πως «μειώθηκε το μισθολόγιο σε σχέση με το ΑΕΠ αλλά είναι ευθύνη όλων να διασφαλίσουμε πως το μισθολόγιο μακροπρόθεσμα θα παραμένει στο πλαίσιο της βιωσιμότητας».
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η φορολογική πολιτική θα εξακολουθεί να κινείται στην κατεύθυνση που χάραξε η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που εφαρμόζει πρόγραμμα για διάσωση της οικονομίας χωρίς να επιβάλει πρόσθετες επιβαρύνσεις οι οποίες επιβλήθηκαν 2012.
«Προχωρούμε», είπε, «σε στοχευμένα μέτρα για σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρους».
Ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ενέκρινε η βουλή και αφορούν στις μειώσεις στον τομέα των ακίνητων και στην παραχώρηση φορολογικών κινήτρων.
«Με τον ίδιο τρόπο», είπε, «αλλά λελογισμένα, θα συνεχίσουμε τη φορολογική πολιτική του κράτους», προσθέτοντας πως θα ενισχυθεί τεχνικά το τμήμα φορολογίας για να βελτιωθεί η φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης.
Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ο υπουργός σημείωσε πως είναι ψηλό, ωστόσο, είπε, πως είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο.
Σημείωσε πως τα επόμενα χρόνια το δημόσιο χρέος θα είναι κάτω του 100% του ΑΕΠ.
Υπέδειξε πως είναι σημαντική η αποκατάσταση δανεισμού του κράτους από τις αγορές, κάτι που κατέστη εφικτό από τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Οι κινήσεις, είπε, που θα εδραιώσουν την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους συνεχίζονται και η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας επιτρέπει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης».
«Το μνημόνιο», είπε, «δεν ήταν ούτε ανάθεμα, ούτε ευλογία, αλλά ανάγκη η οποία δεν υφίσταται», προσθέτοντας πως «ούτε ενδιάμεση στήριξη ή γέφυρα ή πιστωτική γραμμή δεν θα χρειαστεί η ΚΔ, είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε την ανάγκες μας, μειώνεται το δημόσιο χρέος, τα επόμενα 3 χρόνια η αναδιάρθρωση του χρέους είναι διαχειρίσιμη και μας επιτρέπει να απεξαρτιτοποιηθούμε από τη στήριξη της τρόικας».
Τόνισε πως παρόλο που σύντομα θα λήξει το μνημόνιο, ανάγκη για μεταρρυθμίσεις θα εξακολουθήσει να υπάρχει, σημειώνοντας πως η πολιτική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Facebook Comments