Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Oταν ξεκινάς με καθυστερήσεις και ελλείψεις, σίγουρα δεν ξεκινάς με το… δεξί. Ιδιαίτερα αν θέλεις να εντυπωσιάσεις την Τρόικα και τους Γερμανούς και να τους «μαλακώσεις» ώστε να σου κάνουν και καμία έκπτωση στα προαπαιτούμενα. Δεν αρκούν οι νόστιμες τσιπούρες και τα λαβράκια που εξάγεις στο Βερολίνο. Πρέπει να στείλεις και κάτι για τη… χώνεψη. Όπως η εφαρμογή αυτών που συμφώνησες, ας πούμε…

Και στις επιχειρήσεις και τους φορολογουμένους… Δεν μπορείς να δίνεις μόνο φόρους.  Οταν αποφασίζεις να κηρύξεις φορολογική επιδρομή για να μειώσεις την φοροδιαφυγή, το μόνο που θα καταφέρεις είναι η παραμονή και η επιμονή της ύφεσης, η μείωση της επιχειρηματικότητας και η αύξηση της ανεργίας. Η μείωση των φόρων είναι αυτή που μειώνει την φοροδιαφυγή, φέρνει έσοδα και ανάπτυξη και όχι το αντίθετο.

Φορολογική επιδρομή είπαμε, επιχειρηματικότητα είπαμε, ανάπτυξη είπαμε;

-Γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι ο φόρος εισοδήματος που απέδωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ 2009 και 2014 μειώθηκε 60% παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, λόγω της συρρίκνωσης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και της φοροδοτικής τους ικανότητας; (στοιχεία Grant Thornton)

-Γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι το 25% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν καλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους με τα άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία του ενεργητικού τους;

-Ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που εμφάνισαν μείωση κερδοφορίας από το 2009 στο 2014 κατέγραψαν 6,6 δισ. ευρώ ζημίες;

-Ότι λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, 69% των επιχειρήσεων υπέστησαν σημαντική μείωση πωλήσεων, με 18% των επιχειρήσεων να αναφέρουν πτώση μεγαλύτερη του 50%; ( στοιχεία Endeavor)

-Ότι σε ποσοστό 23%, οι ελληνικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να μεταφέρουν άμεσα την έδρα τους στο εξωτερικό για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ρευστότητα και σταθερότητα;

-Ότι το ύψος του πλούτου του μέσου Έλληνα μειώθηκε κατά 17% το δωδεκάμηνο μεταξύ Ιουλίου 2014 και Ιουνίου 2015; (στοιχεία Credit Suisse)

– Ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει χάσει μισό τρις από τον πλούτο της από το 2007 έως σήμερα;

Με αυτήν την… κληρονομιά, για ποια ανάπτυξη και ποιες επενδύσεις μιλάμε, ή μάλλον… μιλάει η κυβέρνηση αναφερόμενη στις… καλύτερες μέρες που θα έρθουν το 2016; 

Λάθος ξεκινήσαμε λοιπόν. Ένα το κρατούμενο. 

Αλλά πού χρόνος να τα σκεφτεί όλα αυτά η κυβέρνηση, αφού το ημερολόγιό της είναι ασφυκτικά γεμάτο μέχρι τις γιορτές. 

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ήταν μόνο η αρχή γιατί τα δύσκολα έπονται. Για αυτήν και για μας. Η επίσκεψη – των επικεφαλής μάλιστα– των θεσμών στην Αθήνα για ένα γρήγορο σκανάρισμα της προόδου της Ελλάδας, εκτός του ότι έχει ουσιαστική σημασία, έχει και συμβολική. 

Τονίζει, τώρα περισσότερο από ποτέ, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παίρνει ανάσα αν δεν την εγκρίνουν οι δανειστές. Και θα ελέγχεται σε κάθε της βήμα. Όχι από τα τεχνικά κλιμάκια αλλά από τα μεγάλα κεφάλια του κουαρτέτου. Η Ντελσκουλέσκου, ο Κοστέλο, ο Ρέφερ και ο Τζιαμαριόλι θα πραγματοποιούν εφόδους όποτε κρίνεται απαραίτητο και σίγουρα δεν σχεδιάζουν να κάνουν… Χριστούγεννα στην Αθήνα.

Όπως παραδέχτηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκε καλύπτει το πολύ 12- 15 από τα 48 προαπαιτούμενα. Και αν και πολλά έχουν έρθει μέσω εφαρμοστικών διατάξεων, εκκρεμούν σχεδόν οι μισές από τις 48 παρεμβάσεις.

Οι θεσμοί που θα μείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή, δεν θα περιοριστούν μόνο στα 48 προαπαιτούμενα και σε ότι εκκρεμεί από αυτά αλλά θα βαθμολογήσουν και την πρόοδο στην εφαρμογή του μνημονίου γιατί, ως γνωστόν, άλλο να ψηφίζεις μέτρα και άλλο να τα εφαρμόζεις. 

Το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων στο οποίο περιλαμβάνονται και τα μεγάλα μέτωπα του μνημονίου όπως το μεσοπρόθεσμο, οι τράπεζες, τα  κόκκινα δάνεια, το εργασιακό, το ασφαλιστικό και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αφού θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις του Οκτωβρίου, γεγονός που καθυστερεί την εκκίνηση της αξιολόγησης, η οποία γέρνει  προς τον Νοέμβριο ( για να μην πούμε Δεκέμβριο ) συμπαρασύροντας για αργότερα τις όποιες αποφάσεις για το χρέος και τις επόμενες δόσεις του 2015.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής, οι πιθανότητες να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα δεν είναι πολλές και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από τους δανειστές… εκπτώσεις  στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και επέκταση του χρονοδιαγράμματος. 

Αν και ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε από το τελευταίο Eurogroup, να απεμπλακεί η ανακεφαλαιοποίηση από την αξιολόγηση, μία άποψη η οποία βρίσκει σύμφωνη και την Κομισιόν, οι σκληροπυρηνικοί της ΕΕ και ιδιαίτερα ο Σόιμπλε, δεν θα θελήσουν να κάψουν αυτό το χαρτί της πίεσης προς την Αθήνα.

Οι ελληνικές τσιπούρες στο τραπέζι των Γερμανών δεν έκαναν ακόμη το θαύμα τους.  Τους δίνουμε Ω-3 και αυτοί μας ταΐζουν Μνημόνιο 3, αμάσητο και άνευ τσίπουρου…

Facebook Comments