Σκληρή κριτική κατά του πρωθυπουργού, αλλά και του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά, εξαπολύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ανοησίες».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραχώρησε τη συνέντευξη στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την για την επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προβληθεί απόψε Τρίτη στο ARTE.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα διέγραφε όλο το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στο λαό του δεν μπορεί να κάνει το καθήκον του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν.»

«Στις 25 Ιανουαρίου, η μόνη ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου ήταν πώς θα ξεφύγει από την παγίδα στη οποία είχε πέσει μέσα ο ίδιος κατά την προεκλογική του εκστρατεία» επισήμανε ακόμη για τον πρωθυπουργό.

Για τον τέως πρόεδρο της ΝΔ δηλώνει πως «δεν ένιωσα έκπληξη από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, τόσο λόγω των δημοσκοπήσεων, όσο και γιατί ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνό του στην εξουσία ήταν πολύ διστακτικός στις μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Σόιμπλε υπερασπίζεται την πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις σε μια οικονομία πάνε χέρι με χέρι με οδυνηρούς περιορισμούς.«Όταν ένας λαός ζει πέραν των δυνατοτήτων του οι μεταρρυθμίσεις πάνε χέρι – χέρι με οδυνηρούς περιορισμούς. Αν κάποιος δεν είναι ικανός να υποτιμήσει το νόμισμά του (…) η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις είναι πολύ υψηλή. Γι’ αυτό δεν είναι δημοφιλείς, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε υπεύθυνους ηγέτες να εξηγήσουν στους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να ζήσουν καλύτερα». «Η Γερμανία δεν επέβαλε απολύτως τίποτε στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ανάμεσα στη χώρα μας και την Ευρωζώνη υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών» ξεκαθαρίζει.

Όσον αφορά την πρόταση για προσωρινό Grexit, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επικαλείται τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος».

«Σε καμία περίπτωση δεν έθεσα ως τελεσίγραφο για την αποβολή της Ελλάδας» διευκρινίζει πάντως. «Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως η καλύτερη λύση για τη χώρα θα ήταν ένα τάιμ άουτ, και 15 υπουργοί υποστήριζαν τότε αυτή την άποψη» σχολιάζει. Ο κ. Σόιμπλε αποκαλύπτει δε ότι κατά της πρότασής του τάχθηκαν «μόνο οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου».

«Πάντα αναρωτιόμουν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην Ευρωζώνη» προσθέτει.
 
«Όταν η κρίση ξεκίνησε να γίνεται αισθητή, το ΔΝΤ και η ΕΕ θέλησαν να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά, υπό την προϋπόθεση να γίνουν μεταρρυθμίσεις… Κάτι τέτοιο δεν έγινε, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι φυσικά επώδυνες και το ελληνικό κράτος, όπως και οι ίδιοι Έλληνες παραδέχονται, είναι αδύναμο και δυσλειτουργικό» σημειώνει ακόμη ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ο κύριος Σόιμπλε τόνισε «ποτέ δεν κατάλαβα τη σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος από την αρχή. Μετά το αποτέλεσμα μάλιστα σύμφωνα με το οποίο ο ελληνικός λαός σε ποσοστό 60% απέρριπτε το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίπλοκα καθώς ο κύριος Τσίπρας επέλεξε την βοήθεια από τη λαϊκή ετυμηγορία και ο λαός τον στήριξε σε αυτή την στροφή. Αυτό εγώ προσωπικά αδυνατώ να το καταλάβω ακόμη και σήμερα, εγώ βέβαια δεν είμαι έλληνας».

Facebook Comments