Ως mission impossible χαρακτηρίζει την περίπτωση της Ελλάδας το περιοδικό Politico αναφερόμενο στις πιθανότητες επιτυχίας του νέου προγράμματος διάσωσης.

Το Politico κάνει αναφορά στον ορισμό που είχε δώσει ο Αϊνστάιν για την παραφροσύνη: Οταν ένας άνθρωπος επιχειρεί συνέχεια το ίδιο πράγμα με την προσδοκία ότι κάθε φορά θα υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Αυτή είναι μια παγίδα που η Κομισιόν θέλει να αποφύγει καθώς κινητοποιεί μια ακόμα ομάδα ειδικών προκειμένου να συμβουλεύσουν την Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της.

Από το 2011, η Task Force για την Ελλάδα δαπάνησε χιλιάδες ώρες – περισσότερες από 2.250 έως τις αρχές του 2014 – στην προσπάθεια της να βοηθήσει την Ελλάδα στην υλοποίηση οικονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτό που επιτεύχθηκε ήταν η περιφρόνηση του ελληνικού λαού που είδε ελάχιστα αποτελέσματα, τονίζει το Politico.

«Μετά από πέντε χρόνια με την Task Force και δύο μνημόνια, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα», υποστηρίζει αξιωματούχος της ΕΕ που ήταν μέλος της τελευταίας αποστολής στην Αθήνα.

Με το νέο πρόγραμμα οι Βρυξέλλες θέλουν να εμπλακούν πιο ενεργά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά χωρίς να στείλουν το μήνυμα στους Ελληνες ότι εμπλέκονται στα εσωτερικά της χώρας τους.

«Πρέπει να αποφύγουμε να δείξουμε ότι πάμε να αναλάβουμε όλη την κατάσταση», λέει ένας αξιωματούχος που μετέχει στη σημερινή αποστολή.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Ολλανδός Maarten Verwey, ο οποίος ήταν μέλος και στη διάσωση της Κύπρου. Η νέα αυτή ομάδα θέλει να κρατήσει πιο χαμηλό προφίλ από την Task Force.

Ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να πετύχουν την αποστολή τους οι 10-15 εμπειρογνώμονες της Κομισιόν είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η πρόθεσή του να συνεργαστεί.

.Το Politico συνομίλησε με οκτώ μέλη της αρχικής ομάδας Task Force που ασχολήθηκε με την Ελλάδα. Η εμπειρία τους δεν οδηγεί σε αισιόδοξες σκέψεις ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να πετύχει, εκεί όπου τα προηγούμενα απέτυχαν.

«Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ μικρές. Εν μέρει είναι πρόβλημα της πολιτικής ηγεσίας. Καθώς και έλλειψη δέσμευσης από τον πρωθυπουργό ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστη κυβερνητική εμπειρία» αναφέρει ένα πρώην μέλος της Task Force.

Οπως τονίζει το Politico, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συλλογή φόρων και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Οι ελληνικές αρχές μαζεύουν μόλις 40% με 50% των φόρων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι αρχιτέκτονες, την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συλλέγουν το 70% με 80%», σημειώνει ο Friedrich Schneider, ειδικός στα θέματα παραοικονομίας. Ο ίδιος είχε υπολογίσει ότι πριν πέντε χρόνια η απώλεια αυτή ανερχόταν σε 26,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια ακόμα δυσκολία της τεχνικής ομάδας της Κομισιόν είναι να καταφέρει να αποφύγει την «κόντρα» με το ΔΝΤ.

Η νέα ομάδα ειδικών δεν σκοπεύει να πάρει τη θέση του ΔΝΤ που αυτή τη στιγμή δεν μετέχει στο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα επικεντρώσει την εργασία και το έργο της σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η φορολογική διοίκηση.

Facebook Comments