Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αύριο το βράδυ αναμένεται η ψήφισή του.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα εισαχθεί εντός της ημέρας στην αρμόδια επιτροπή και αύριο Σάββατο θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την χρηματοδότηση όχι μόνο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και των υπόλοιπων ελληνικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των συνεταιριστικών, για τις οποίες προβλέπεται ότι θα μπορούν να εισέρχονται στην μετοχική τους σύνθεση στρατηγικοί επενδυτές.

Παράλληλα, θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο και αξιολόγηση όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αποκλεισμό όλων των στελεχών που έχουν διατελέσει σε ανώτατες πολιτικές ή διοικητικές θέσεις του Δημοσίου την τελευταία πενταετία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα, με στόχο τη μείωση των κεφαλικών αναγκών, την υποχρεωτική μετατροπή κάποιων κατηγόριων ομολόγων που έχουν εκδώσει οι τράπεζες σε μετοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθέτησε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών ιδρυμάτων σε 15 με 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters τοποθέτησαν το κόστος σε έως 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης θα γίνει γνωστό αύριο Σάββατο, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διενήργησε η ΕΚΤ, ωστόσο, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το τελικό ποσό θα είναι σαφώς μικρότερο από το όριο των 25 δισεκ. ευρώ που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.

Τη εν λόγω θέση επιβεβαίωσε εμμέσως ο επικεφαλής του Euro-working Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος σημείωσε στην γερμανική «Sudwest Presse» ότι το ποσό των 25 δισεκ. ευρώ θα είναι «αναμφισβήτητα» επαρκές.

Νωρίτερα: 

Εμπλοκή προέκυψε στον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης, γι αυτό και δεν κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, αφού στο «παρά 5» ουσιαστικά ξανάνοιξαν θέματα που είχαν θεωρητικά κλείσει, μετά και από την απαίτηση της DGComp να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης – και αυτής που αφορά το ακραίο σενάριο των stress tests- από ιδιώτες επενδυτές.

Παράλληλα οι τράπεζες έθεσαν στο τραπέζι και έντονες επιφυλάξεις σε ότι αφορά την συμμετοχή των κατόχων senior ομολόγων σε ενδεχόμενο bail in.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα διαμορφωθούν με βάση το δυσμενές σενάριο στο επίπεδο των 14 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με την ενσωμάτωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης οι κεφαλαιακές ανάγκες για το βασικό σενάριο, τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν απαραιτήτως, θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ.

Οι θεσμοί και η ελληνική πλευρά συμφωνούν στον «ορισμό» του να θεωρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες εάν καλύψουν με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια τα ποσά του AQR και του βασικού σεναρίου του stress test και σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις ο… λογαριασμός διαμορφώνεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Η απόφαση, όμως, της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να διενεργηθούν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (AQR, βασικό και δυσμενές σενάριο) άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού καθώς ο λογαριασμός του δυσμενούς σεναρίου είναι υψηλός.

Η DGComp θεωρεί ότι καθώς πέρυσι οι τράπεζες μπόρεσαν να συγκεντρώσουν πάνω από 8 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, μπορούν να το κάνουν και φέτος, καλύπτοντας μεγαλύτερο μέρος των αναγκών έτσι ώστε να περιοριστεί η χρήση κρατικού χρήματος.

Η διαφορά αυτή υπολογίζεται στα 8 με 9 δισ. ευρώ, καθώς το συνολικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης εκτιμάται στα 13 με 14 δισ. ευρώ και το «κομμάτι» του βασικού σεναρίου 4,5-5 δισ. ευρώ.

Ετσι, ο λογαριασμός των αυξήσεων κεφαλαίου ανά τράπεζα αναγκαστικά μεγαλώνει, ενώ το πώς ακριβώς θα συμμετέχει το ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση περιπλέκεται. Ο συνδυασμός των μετοχών και των Cocos με τα οποία θα καλύψει το Ταμείο το ποσοστό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, δεν ακόμη οριστεί.

Η απαίτηση να καλυφθούν περισσότερες κεφαλαιακές ανάγκες από ιδιώτες και το ότι δεν έχει αποφασιστεί το ύψος των CoCos, ενδέχεται να περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ για τους υφιστάμενους επενδυτές όλα αυτά αυξάνουν το εύρος του dilution (αραίωση ποσοστού).

Εντονο προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αποκλείονται οι Ελληνες επενδυτές, λόγω… capital controls.

Facebook Comments